LTU_Carl_Jörgen_Normark
Jörgen Normark Foto: Lars Andersson

Personligt designade bilar snart en realitet

Publicerad: 4 augusti 2014

Inom kort är det möjligt att själv anpassa informationen som visas på instrumentpanelen i bilar och andra fordon visar ny forskning vid Luleå tekniska universitet.

– Folk har olika appar i sina smartphones för att de behöver olika saker. Precis så kan det fungera med vilken information som visas för föraren i en bil, säger Jörgen Normark, teknologie doktor vid Luleå tekniska universitet.

I sin avhandling The User as Interface Designer har han forskat kring möjligheten att föraren själv bestämmer hur och vad som visas på instrumentpanelen, helt anpassat efter användarens egna behov, önskemål eller begränsningar.

Såg en trend i samhället

– Jag tyckte mig se en trend i samhället att datoriserade system som persondatorer började ha mer och mer möjlighet till att anpassa funktion och utseende. Det fick mig att tänka att denna approach borde gå att använda även i personbilsinstrumenteringen som blir mer och mer datoriserad, säger Jörgen.

Det yttersta målet för forskningen är att skapa en säkrare trafikmiljö.

– Genom att ge bilförarna möjlighet att anpassa sitt förargränssnitt kan vi skapa en mer funktionell bil för just den individen. Dessutom skapas en förarmiljö som användaren upplever som mer lättanvänd och trevlig – det i sig bidrar till trafiksäkerheten.

Funktionalitet det viktigaste

Grunden för personaliseringen av bilarna är funktionalitet. Människors olika behov ska avgöra vilka hjälpmedel just denne personer behöver i sin bil men Jörgen Normark ser också risker med anpassad förarinformation.

– Om föraren gillar kombinationer av färger som inte ger bra läsbarhet eller visar för mycket information samtidigt så kan det distrahera. Då gäller det att systemet är designat på ett sätt där man undviker sådana nackdelar.

Kommer bli vanligare i framtiden

Än så länge har utvecklingen på detta område inte kommit särskilt långt men Jörgen Normark är övertygad om att personligt anpassade bilar kommer att bli en realitet i framtiden.

– Absolut, detta kommer bara att bli vanligare och vanligare i takt med att datoriseringen av bilarna sker. Till viss del har denna utveckling redan börjat i vissa nya bilmodeller.

Kontakt

Jörgen Normark

Normark, Jörgen - Universitetslektor, Avdelningschef

Organisation: Industriell design, Människa och teknik, Institutionen för ekonomi, teknik och samhälle
Telefon: 0920-491480