Hoppa till innehållet
LTU_Business_lampa

Stort intresse för lampa som sänker ljudnivån

Publicerad: 21 mars 2017

Idéen kom till Evelina Lindström under examensarbetet – en ljusarmatur som dämpar akustiken i offentliga miljöer med hjälp av tyg. Nu står producenterna i kö för att få tillverka lampan.

- I dag är det väl fem producenter som är intresserade av lampan och en mängd arkitekter. Det är också många som efterfrågat en mindre variant att hänga i huset.  Just nu står jag i valet att producera själv eller att hitta en producent som gör det.  Det började bara med en tanke om att göra något som kunde hjälpa människor i vardagen, säger Evelina Lindström.

Det var efter en diskussion med sin handledare på utbildningen teknisk design som tanken kring akustik dök upp. Samtalet handlade om öppna kontorslandskap och hur ljud i offentliga miljöer påverkar arbetsmiljön. Evelina gillade idéen och påbörjade examensarbetet där hon hann ta fram ett koncept och form men utan en fysisk prototyp.

- Jag fick tipset av att vända mig till LTU Business för att få mer hjälp. De genomförde en marknadsundersökning och där tog jag kontakt med bland annat inredningsarkitekter och olika butiker. Ateljé lyktan blev väldigt intresserade och tog bland annat upp frågan i deras sortimentsråd, det var ju en tydlig signal på att det fanns ett intresse, säger Evelina Lindström.

Evelina_lindström

Men Evelina stötte däremot på ett hinder. Det visade sig att lampan skulle bli för dyr att tillverka och sälja och att det var svårt att få med sig producenter med en hög ingångskostnad och utan prototyp. Det var då hon sökte till idéacceleratorn som är ett program där studenter får jobba med att förverkliga idéer under sommaren.

- Man fick lära sig väldigt mycket om hur man ska tänka kring affärsidéer. Det var överväldigande men det gick bra med den supporten jag fick. Det var också jättekul att få använda sig av allt det man lärt sig under utbildningen och tillämpa kunskapen. Den första prototypen gjorde jag hemma i mitt garage. Det största problemet är att hitta folk som kunde göra den. Vi fick testa oss fram och byggde till och med en vakuumformningsmaskin för att kunna gjuta ramen, säger Evelina. 

Efter idéacceleratorn fanns först prototypen. Lampan dämpar ett 15 kvadratsmeterrum med drygt 6 dB. Effekten blir större desto fler lampor som förs samman. Sakta men säkert nådde Evelina delmål på delmål. En lampa, blev två lampor som blev flera. Nästa mål blev att se dem upphängda. Hon sökte och blev en av fyra unga svenska designers som valdes ut att ställa ut på Stockholm Light and Furniture Fair 2017, världens största mötesplats för Skandinavisk design.

- Det var ett mycket stort intresse, det var helt fantastiskt, säger Evelina Lindström.