mobil applikationsutveckling
Civilingenjörsstudenterna i datateknik Carl Lenngren, längst till vänster, Fredrik Pettersson, Carl Borngrund och Johan Sjödin, vann pitchtävling på kursen i mobil apllikationsutveckling. Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Studentapp för smartare turneringar

Publicerad: 25 juni 2018

En mobilapp som underlättar administrationen vid idrottsturneringar. Det fick studenterna på kursen i mobil applikationsutveckling i uppgift att skapa. Vinnarappen ska nu användas under Gammelstads IF cup.

Sommar i Sverige är synonymt med fotbollsturneringar, tillställningar som lätt blir ett kaos av administration och pappersarbete. Frågan som ställdes på kursen i mobil applikationsutveckling var hur arbetet skulle kunna organiseras i en mobilapp – går det att göra en app som hanterar allt från vilka matcher som spelas på vilka planer till laguppställningar och signerade matchresultat?

Studenternas resultat presenterades under en pitch där representanter från Gammelstad IF medverkade. Deltagarna i vinnarlaget, Carl Lenngren, Fredrik Pettersson, Carl Borngrund och Johan Sjödin, pluggar samtliga på civilingenjörsprogrammet i datateknik.

Hur känns det att ha levererat bästa app?

– Roligt! Det känns väldigt bra att kunden var nöjd med vårt arbete, säger Carl Borngrund.

Vilka var de största svårigheterna ni stötte på under arbetet med appen?

– Att inte ha direkt kommunikation med kunden. Kunden har en vision om hur de vill att appen skall fungera och då man inte har någon kommunikationsväg med kunden kan det leda till att man missförstår något och utvecklar fel.

Hur är det att som studenter jobba i team på det här sättet?

– Det är bra eftersom man då kan utveckla en större och bättre applikation. Att ha en grupp att bolla idéer med är positivt och ger i slutändan en bättre produkt då alla har olika synvinklar på problem. En gruppmedlems svagheter kan kompletteras med en annans styrkor.

Vad har varit roligast under kursen?

– Det bästa med kursen är det faktum att produkten vi utvecklade kanske kommer att faktiskt användas i verkligheten. Det mest positiva för oss är att få bekanta oss med processen att utveckla åt en kund. Processen från specifikation till produkt är väldigt annorlunda jämfört med hur man vanligtvis arbetar som student.

Evgeny Osipov är professor i kommunikations- och beräkningssystem och lärare på kursen. Han menar att kursens verklighetsförankring ger ett viktigt mervärde.

– Det skapar bättre arbetslivsanknytning. Studenterna utvecklar inte bara en leksaks-app utan måste verkligen tänka på användbarhet och robusthet av sina lösningar, säger Evgeny Osipov.

Evgeny Osipov

Evgeny Osipov, Professor

Organisation: Kommunikations- och beräkningssystem, Datavetenskap, Institutionen för system- och rymdteknik