PhD student Magdalena Rajczakowska in front of the newly acquired Scanning Electron Microscope which
Doktorand Magdalena Rajczakowska framför ett nytt elektronmikroskop som använts I studien, Elektronmikrskopet har finansierats av Kempestiftelserna Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Självläkande betong

Publicerad: 22 februari 2018

När man bygger med betong är sprickbildning ett vanligt och allvarligt problem. Nu har forskare inom konstruktionsteknik vid Luleå tekniska universitet utvecklat en självläkande betong som både ökar säkerheten och livslängden för betongkonstruktioner.

Arbetet med självläkande betong har pågått inom olika forskargrupper runt om i världen några år med varierande resultat. Vid Luleå tekniska universitet har man valt att optimera betongens ingredienser på ett smart sätt och resultaten är mycket lovande.

Self-repairing concrete developed at Luleå University of Technology

– Redan efter sju dagar kan man se att en spricka läkt, säger Magdalena Rajczakowska, doktorand i konstruktionsteknik vid universitetet.

För att sätta igång den självläkande processen tillsätts enbart vatten. En sprucken betongkonstruktion behöver endast hållas fuktig några dagar eller veckor för att reparera sig själv.

– Detta är bara början på min doktorandforskning och jag måste förstå mekanismen bakom processen. Planen är att gå vidare med fullskaliga tester, förklarar Magdalena Rajczakowska.

Sprickor i betong kan uppstå av till exempel kyla eller rörelser i marken. Problemet kan variera i olika delar av världen beroende på klimat. Självläkande betong kan bli en revolution inom byggbranschen där både minskade kostnader och längre livslängd kommer att ge positiva miljöeffekter.

– Betong är ett levande material som kan läka sig på samma sätt som människokroppen. Vi behöver bara stärka denna naturliga förmåga, säger Andrzej Cwirzen, professor i konstruktionsteknik vid Luleå tekniska universitet.

I media

Rajczakowska, Magdalena - Doktorand

Organisation: Konstruktionsteknik, Byggkonstruktion och brand, Institutionen för samhällsbyggnad och naturresurser
Rum: F977 - Luleå»