Staffan Larsson, produktionschef på Leab i Lövånger. Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Produktionslyft med popcorneffekt

Publicerad: 11 juni 2013

Luleå tekniska universitet och Produktionslyftet hjälper lokala industriföretag att bli hållbara och att kunna konkurrera med en internationell marknad. Det är Leab, ett elektronikföretag i Lövånger i Västerbotten, ett levande bevis på.

Produktionslyftet är ett 18 månaders utvecklingsprogram som utgår från Lean, kanske vår tids mest populära sätt att organisera och effektivisera arbetet inom främst industrin.

Produktionslyftet består av två delar. En Lean-kurs på 7,5 högskolepoäng som ges av Luleå tekniska universitet i samarbete med Chalmers samt själva implementeringen av Lean i verksamheten. Leab gick med i utvecklingsprogrammet 2008. Sedan dess pekar alla siffror uppåt.

– Alla våra mätetal är positiva. Produktivitet, leveranssäkerhet, det bundna kapitalet, frisknärvaron och så vidare. Vi kan se en stadig förbättring. Alla som inte har hoppat på Produktionslyftet tycker jag ska göra det, säger Staffan Larsson, produktionschef vid Leab.

Konkurrerar globalt

Leab tillverkar elektronikprodukter som ska tåla tuffa tag: hög värme, extrem kyla, väta och vibrationer. Slutprodukterna hittar man oftast inom industrin. Det kan handla om brandlarm, säkerhets- och inpasseringssystem. Kunderna ­– de finns över hela världen, likväl som konkurrenterna.

– Vi har högre lönekostnader. Därför måste vi vara effektivare och lite bättre än alla andra, men vi kommer att få kämpa ändå. Om vi inte hade gått med i Produktionslyftet och påbörjat förbättringsarbetet är risken stor att vi så småningom hade blivit utkonkurrerade och fått låsa ytterdörren för gott. Sedan märker vi att vårt arbete med Lean kan vara avgörande för att få vissa jobb, säger Staffan Larsson.

På marknaden finns en mängd Lean-konsulter att välja mellan, men den akademiska förankringen och den teoretiska grund som Produktionslyftet ger var något som tilltalade Leab.

– Jag har erfarenhet av andra konsultlösningar. Produktionslyftet känns mer gediget tack vare den kunskapsbas som finns bakom och det breda spektrum av människor som är delaktiga. Dessutom tilltalade implementeringsupplägget oss, säger Staffan Larsson.

Popcorneffekt oundviklig

När det var dags att föra in Lean i företaget fick Leab hjälp av två coacher som Produktionslyftet tillhandahåller.

– De såg till att vi gjorde det som behövdes. Det tror jag är viktigt. Just det här att man får hjälp att hjälpa sig själv. Vi fick hemläxor och visste att det förväntades saker av oss, säger Staffan Larsson.

Företaget i Lövånger har idag 128 anställda och drömmen är att alla anställda ska gå Lean-kursen. Staffan Larsson berättar att Leab jobbar hårt med att plantera ett gemensamt tänk i hela organisationen.

– De som har gått Lean-kursen har alltid varit positiva efteråt. Den ger en förståelse för varför vi gör som vi gör. Men ibland har de oroat sig innan. Det är en kurs på universitetsnivå och vissa har knappt gymnasiekompetens. De är inte vana att studera men har en fantastisk arbetslivserfarenhet. Hittills har alla fixat det, säger Staffan Larsson.

Hur får man alla medarbetare med sig?

– Man får inte alla med sig. Tänk dig att du poppar popcorn. I början händer inget, sedan poppar det mer och mer och till slut överallt. Man kan köra påsen i flera minuter men det finns alltid några som aldrig poppar. De kan bli brända och lukta dåligt. På samma sätt fungerar det med förändringsarbetet i företaget. Några entusiastiska personer går med och ”poppar” tidigt. Efter ett tag börjar fler och fler personer engagera sig och till slut är nästan alla är med. Man ska jobba med att få så många som möjligt att poppa, men inte lägga energi på att få alla att göra det. Det finns alltid några som inte vill och de ska man inte ödsla energi på. Beröm och peppa den stora massan istället, avslutar Staffan Larsson med ett leende.

 

Produktionslyftet är ett samarbete mellan åtta svenska högskolor och universitet: KTH, Luleå tekniska universitet, Högskolan i Jönköping, Mälardalens högskola, Mittuniversitetet, Högskolan i Gävle, Blekinge Tekniska Högskola samt Chalmers. Produktionslyftet finansieras av Vinnova, KK-stiftelsen och Tillväxtverket.

Taggar