Hörlurar
Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Bättre förutsättningar för bra ljud

Publicerad: 21 januari 2015

Med hjälp av ny forskning vid Luleå tekniska universitet kan den upplevda ljudkvaliteten i till exempel våra telefoner och högtalare testas på ett mer effektivt sätt.
– Det är korta tillverkningscykler av ny teknik och förhoppningsvis kan mina resultat göra att de lyssningstester som görs träffar mer rätt än tidigare, säger Jonas Ekeroot som har disputerat inom ljudteknik.

Foto: Jonas Ekeroot

När du lyssnar på musik eller prat har apparaten som spelar upp ljudet testats för att det ska låta så bra som möjligt. Det kallas lyssningstest och innebär att människor under tillverkningsprocessen har fått lyssna på olika ljudexempel för att avgöra om det låter bra eller inte.

– Mitt bidrag inom lyssningstesterna är att göra det mer systematiskt än vad som tidigare gjorts och se om valet av ljudexempel till lyssningstest kan göras mer effektivt, säger Jonas Ekeroot.

Erfarenhet från Sveriges Radio

Jonas Ekeroot har jobbat som utvecklingsingenjör på Sveriges Radio och har själv utfört många lyssningstester. Han vet hur svårt det är att välja ut lämpliga ljudexempel till testen. Det är viktigt att ljudexemplen pressar ljudsystemet man vill testa och visar tydliga skillnader på obearbetade ljud och ljud som passerat systemet.

– Det kallas för att ljudexemplen är kritiska. Det finns knappt någon beskrivning av vad det innebär och jag har själv upplevt hur vagt begreppet kritiskt är. Jag har funderat mycket på det här och det ledde mig till min forskning, säger Jonas Ekeroot.

50 provlyssnare

I sin avhandling Selection of Stimuli for Listening Tests by Software-Assisted Ranking har han studerat hur människor upplever ljudkvalitet. Med hjälp av ett egenutvecklat datorprogram har han låtit 50 personer rangordna olika ljudexempel utifrån hur mycket skillnad de hör mellan de obehandlade och behandlade ljuden.

Mjukvaran som Jonas Ekeroot har utvecklat kommer han att göra tillgänglig för alla som open source.

– Forskning handlar om att tala om vad man har gjort och att dela med sig. Vi försöker att gemensamt bygga kunskap. Jag tycker att det skulle vara väldigt intressant att se om andra som använder programmet får liknande resultat.

Kontakt

Taggar