Nyssim Lefford
Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Konst och vetenskap – ingen motsats

Publicerad: 20 oktober 2014

Är kreativitet förbehållet konstnärer? Inte alls, menar Nyssim Lefford som kvällsföreläser om ämnet på Vetenskapens hus 21 oktober.

Konst och vetenskap har olika mål och metoder, men det finns också mycket som förenar dem. I Luleå tekniska universitets starka forsknings- och innovationsområde gränsöverskridande konst och teknik möts de två världarna.

– Hela min karriär har flyttat mellan konst och vetenskap och för mig finns det ingen konflikt mellan dem, säger Nyssim Lefford, universitetslektor i ljudteknik.

Felaktig kreativitetskoppling

Som forskare har Nyssim Lefford bland annat studerat kreativt beslutsfattande. Hon menar att vi felaktigt automatiskt kopplar ihop ordet kreativitet med konstnärer.

– Om ett barn gör något kreativt säger vi direkt “åh, du kommer att bli konstnär”. Men det är att göra dem en björntjänst. Det är minst lika fantastiskt om de blir forskare, eller till och med förenar konstnärsskap med forskning.

Från Dawkins till Hockney

Nyssim Lefford har hämtat inspiration från forskare som Richard Dawkins, som är exceptionellt kreativ själv och har även talat om kreativitetens roll i vetenskaplig forskning, och även från många artister som David Hockney, som har studerat optik.

– Mitt mål är att publiken lämnar föreställningen med ett litet tvivel kring om de förstår skillnaden mellan vad konst och vetenskap egentligen är.

Nyssim Lefford, Universitetslektor

Organisation: Ljudteknik, Medier ljudteknik och upplevelseproduktion och teater, KKL Musik, medier och teater, Institutionen för konst, kommunikation och lärande