Ljudteknik - dan nyberg
Licentiatseminarium i ljudteknik med Dan Nyberg Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Licentiatseminarium inom ljudteknik

Publicerad: 10 januari 2013

I sin licentiatuppsats avhandlar doktoranden Dan Nyberg kvalitativa metoder inom området upplevd ljudkvalité och efter avslutat uppsats kommer han gå vidare och arbeta med ljudteknisk forensik.

Intresset för ljudteknik började redan på gymnasiet då Dan Nyberg valde att läsa mediaprogrammet med inriktning radio. Efter studenten sökte han sig till LTU och Piteå och dåvarande Arenautbildningen inom musik, media och teknik. Idag finns möjligheten att läsa Ljudteknik och ta en kandidatexamen inom ämnet.

– Mitt tips till studenterna inom ljudteknik är att hitta ett mål att jobba mot och jobba mot det målet. Planera vägen dit, säger Dan Nyberg.

Den 18 januari är det dags för Dan Nybergs licentiatseminarium vid LTU Piteå: Studien har titeln"An Investigation of Qualitative Research Methodology for Perceptual Audio Evaluation" och Dan Nyberg förklarar i korthet vad han undersökt.

– Min studie handlar om kvalitativa metoder inom området upplevd ljudkvalité. Jag har alltså undersökt om kvalitativa metoder, det vill säga intervjuer samt intervjuanalys kan vara användbara i upplevd ljudkvalitets forskning, säger Dan Nyberg

Han har granskat situationer där en inte kan göra experiment såsom vid utvärdering av tekniskt utrustning där interaktion är centralt.

– Jag har sett om metoderna kan vara användbara för att undersöka exempelvis hur en eller flera individer bedömer ljudkvalitén hos ett ljud. Mina frågeställningar har rört om de till exempel associerar ljudet till något eller om de lyssnar efter specifika detaljer, säger Dan Nyberg.

Licentiatseminariet äger rum tisdagen den 18 januari, kl 13:00 i  L165, LTU i Piteå.