Gitarr
Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Musikens dolda ingrediens

Publicerad: 29 september 2014

När du lyssnar på musik är det inte bara instrument och musiker du hör. En viktig del i inspelningen är rummet. Det lunchföreläser Jan Berg, biträdande professor i ljudteknik, om på Vetenskapens hus 1 oktober.

Jan Berg
Jan Berg, biträdande professor i Ljudteknik.

Oavsett vilken musik du lyssnar på så finns det en osynlig deltagare. Nej, det är ingen hemlig bandmedlem utan själva rummet där musiken är inspelad. Inspelningsrummet kan vara allt ifrån en stor konsertsal som ger extra klang till musiken eller ett digitalt skapat rum som egentligen inte finns.

– Att använda rummet är ett hjälpmedel i musikinspelning. När man skriver musik kan man ta hänsyn till att den till exempel ska spelas i ett stort rum. Musiken skrivs för att rummet ska svara bra, säger Jan Berg.

I sitt arbete som forskare i ljudteknik på Luleå tekniska universitet arbetar Jan Berg en hel del med akustik och rum.

– Jag kommer att berätta om ett aktuellt projekt där jag och några kollegor från musikalisk gestaltning undersökt hur akustiken i ett rum påverkar en pianist som spelar upp ett stycke.

Föreläsningen hålls på en populärvetenskaplig nivå och alla är välkomna – oavsett om man är hobbymusiker eller bara gillar att lyssna på musik.

– Förutom att berätta om egna erfarenheter från inspelningar hoppas jag på mycket interaktion och frågor från publiken, säger Jan Berg.

Jan Berg

Jan Berg, Biträdande professor, Ämnesföreträdare

E-post: Jan.Berg@ltu.se
Organisation: Ljudteknik, KKL Musik, medier och teater, Institutionen för konst, kommunikation och lärande