Hoppa till innehållet
LTU Pressbild - Guldanalys -
Stenen fasttejpad med koppartejp inför analysen Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Far och son med guldfeber

Publicerad: 2 december 2013

Emil Hagenrud, 13 år, hittade en mystisk sten nära vatten strax utanför Luleå. Han misstänkte att den kunde innehålla guld och en första analys gjordes av företaget GuldAdam. De använde en enklare metod där man penslar salpetersyra över ytan och enligt deras expert kunde det inte vara något annat än guld. För att få detta bekräftat besökte far och son Hagenrud Avdelningen för geovetenskap och miljöteknik vid Luleå tekniska universitet.

- Vi träffade både professorer, forskare och doktorander från Sverige, England och Tyskland. En del hade den bestämda uppfattningen att det var guld, en del var mer tveksamma. Sedan träffade vi Glenn Bark som forskat mycket på olika guldmalmer och han lovade hjälpa oss med en riktig analys, sa Erik Hagenrud.

LTU Pressbild - Extremt högupplösande elektronmikroskop -
Extreme High Resolution Scanning Electron Microscope

Glenn Bark var en av de mer tveksamma till guldfyndet vis av erfarenhet. Men han stämde träff för en analys med en extremt högupplösande elektronmikroskop. Med hjälp av detta instrument kan man skapa en stråle av elektroner som sveper över ytan på det objekt man vill analysera. Denna stråle genererar sedan en bild av ytan på objektet samtidigt som en analysprocess räknar ut vilka ädla metaller som stenen innehåller. Utrustning i fråga kostar dryga 5 miljoner kronor med en universitetsrabatt på 30 % inräknat.

Guldfeber-Lulea-tekniska-universitet-LTU.jpg
Emil och Erik Hagenrud inväntar analyssvaret

Det var med spänd förväntan vi inväntade provsvaret som dockblev lite av en besvikelse. Det man trodde kunde vara guld visade sig vara ren koppar. Nu är det ganska ovanligt att man hittar ren koppar på detta vis och på det kontot får man väl sätta den osäkerhet när olika och av varandra oberoende experter betraktade och analyserade denna sten vid en okulär besiktning.

- Det var i alla fall spännande och intressant, sa Emil, som fick med sig några analysbilder hem.

Vanligvis kan inte forskare från Avdelningen för geovetenskap och miljöteknik ställa upp med så här avancerade analyser när medborgare kommer in med olika mineralfynd då både utrustning och arbetstid kostar en hel del.

- Vi gjorde ett undantag idag, säger Glenn Bark, detta var ett specialfall och när våra experter var så oense tyckte vi det var lika bra att gå till botten med ärendet. Men allt är inte guld som glimmar. Här kan ni som önskar se bilder från analyssvaret.

Kontakt

Vid sidan av forskningen arbetar Glenn Bark som lektor på utbildningsprogrammet Civilingenjör Naturresursteknik vid Luleå tekniska universitet.

Naturresursteknik

Gratis föreläsning med Glenn Bark

LTU erbjuder intressanta gästföreläsningar. Det är kostnadsfritt och föreläsaren kan komma till er skola. Gästföreläsningar ges efter önskemål och möjlighet.