Hoppa till innehållet
SGA_Baltic
Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

SGA Baltic Student Chapter

Publicerad: 26 november 2019

The Society for Geology Applied to Mineral Deposits (SGA) är en av de mer tongivande organisationerna för forskning inom ekonomisk geologi i världen. SGA ger möjlighet för studenter och proffs att få fördjupad kunskap om geologiska processer kopplat till malm. SGA samlar både industri och akademi i evenemang som kortkurser, konferenser, keynotes, och stödjer nätverkande.

SGA har närvaro över hela världen genom sina studentkapitel. Luleå Tekniska Universitet tillhör ”Baltic Student Chapter” tillsammans med AGH University of Science and Technology, Stockholms Universitet och Uleåborgs Universitet. Varje år planerar och utför vi många aktiviteter för studenter och yrkesverksamma.

Mer om SGA på https://e-sga.org/home/

Mer om SGA Baltic Student Chapter på http://www.sga.agh.edu.pl/

Aktiviteter 2020

Leapfrog workshop

Året började med en workshop i 3D-geomodellering med mjukvaran Leapfrog (Seequent) för geologstudenter vid LTU. I workshopen fick vi en introduktion till implicit modellering, grunderna i modellering med Leapfrog och några praktiska övningar.

Workshopen hölls i februari av Glacialle Tiu, doktorand i malmgeologi vid LTU.

Leapfrog_Glacialle

Personal talk on a career in geosciences

I mars höll SGA Baltic Student Chapter i Luleå ett event där Leslie Logan, doktorand i malmgeologi vid LTU, berättade om sin karriär så här långt. Hon presenterade sina erfarenheter inom geologiområdet under de fem år som gått sedan hon avslutade sin kandidatexamen inklusive sitt arbete på USGS och sitt examensarbete på ETH Zürich. Det bjöds på dryck och snacks och de yngre studenterna kunde lära sig om olika möjligheter efter examen.

Personal talk Leslie

Introduction to Minalogger virtual workshop

Den pågående Coronapandemin gav oss utmaningen (och möjligheten) att reflektera över vilka förmågor geovetare, som normalt arbetar mycket i fält, skulle kunna utveckla i den nuvarande trenden att arbeta hemifrån. Vi nådde ut till Minalyze, ett svenskt gruvinnovationsföretag bakom utvecklingen av Minalyzer Core Scanner och Minalogger. Med deras bidrag kunde vi ordna ett kort web-baserat event med praktiska övningar med verktyget Virtual Core Logging. Torbjörn Svensson som är VP på Minalyze höll i eventet. Tolv deltagare var med när vi utforskade framtiden för kärnloggning, allt hemifrån och ”Corona-säkert”.

Minalogger

Aktiviteter 2019

SGA roadmap

Outcrop Crawl

Hölls den 21:e September 2019

En grupp på tio studenter, doktorander och forskare cyklade och letade efter de bästa områdena för att lära sig mer om de bergarter och geologiska strukturer som utgör den berggrund Luleå stad står på. I slutet av aktiviteten fikade vi gott och lärde känna de nya medlemmarna.

Outcrop crawl 2

Orienteering + structural geology challenge

Hölls den 19:e oktober 2019

I det här evenemanget kombinerade vi orientering med strukturgeologi. Vi träffades på Mjölkuddberget i Luleå där deltagarna var tvungna att orientera sig runt skogen för att leta efter hällar att mäta geologiska strukturer i. Flera områden fungerade som stationer, där varje grupp efter mätning av en given geologisk struktur var tvungen att utföra några beräkningar för att kunna hitta rätt till nästa station. Vi avslutade naturligtvis med gott fika och sällskap även denna gång.

Orienteering 1
Orienteering 2
Orienteering 3

Scandinavian Exploration Geology Applied to Younger Terrains

I november 2019 organiserade SGA Baltic Student Ch vid LTU en workshop avsedd att samla geologer från olika geologiska institutioner för att tala och diskutera utforskningsgeologi och ekonomisk geologi i Skandinavien och dess tillämpning i yngre terrängen. Evenemanget erbjöd en möjlighet för studenter och bransch-, undersöknings- och akademikere att blanda sig och nätverka medan de lär sig om skandinavisk geologi ur olika perspektiv.

Nils Jansson och Tobias Bauer från LTU, Stefan Luth från SGU och Marcello Imaña från Scandic Peruana Minerals gav inspirerande presentationer om olika tillvägagångssätt för utforskning i Sverige, Europa och Sydamerika.

LKAB, Boliden och SGU är mycket tackade för sponsorskap.

Workshop
Leslie Logan

Logan, Leslie - Doktorand

Organisation: Malmgeologi, Geovetenskap och miljöteknik, Institutionen för samhällsbyggnad och naturresurser
Telefon: 0920-491855