SGA_Baltic
Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

SGA Baltic Student Chapter

Publicerad: 26 november 2019

The Society for Geology Applied to Mineral Deposits (SGA) är en av de mer tongivande organisationerna för forskning inom ekonomisk geologi i världen. SGA ger möjlighet för studenter och proffs att få fördjupad kunskap om geologiska processer kopplat till malm. SGA samlar både industri och akademi i evenemang som kortkurser, konferenser, keynotes, och stödjer nätverkande.

SGA har närvaro över hela världen genom sina studentkapitel. Luleå Tekniska Universitet tillhör ”Baltic Student Chapter” tillsammans med AGH University of Science and Technology, Stockholms Universitet och Uleåborgs Universitet. Varje år planerar och utför vi många aktiviteter för studenter och yrkesverksamma.

Mer om SGA på https://e-sga.org/home/

Mer om SGA Baltic Student Chapter på http://www.sga.agh.edu.pl/

Aktiviteter 2020

Leapfrog workshop

2020 började med en 3D-geomodellerings-verkstad med Leapfrog för geologestudenter vid LTU. I workshopen fick vi en introduktion till implicit modellering, grunderna i modellering med Leapograp och några praktiska övningar.

Workshopen hölls i februari och gavs av Glacialle Tiu, doktorand vid LTU.

Leapfrog_Glacialle

Personal talk on a career in geosciences

I mars hölls SGA Baltic Student Chapter på Luleå ett ungt karriärpresentation av Leslie Logan, doktorand vid LTU. Hon berättade om sina erfarenheter inom geologiområdet under de fem åren sedan hon avslutade sin kandidatexamen inklusive sitt arbete på USGS och sin examensarbete på ETH Zürich. Drycker och snacks åtnjötes och yngre studenter kunde lära sig om olika möjligheter att utforska efter examen.

Personal talk Leslie

Introduction to Minalogger virtual workshop

Den pågående pandemin gav oss utmaningen (och möjligheten) att reflektera över vilka förmågor geovetenskapsmän, som normalt arbetar på fältet, skulle gå med i den nuvarande trenden att arbeta hemifrån. Vi nådde ut till Minalyze, ett svenskt gruvinnovationsföretag bakom utvecklingen av Minalyzer Core Scanner och Minalogger. Med deras vänliga bidrag kunde vi ordna ett kort webinarium med praktiska övningar om ämnet Virtual Core Logging dikterat av Torbjörn Svensson, VP Minalyze. Tolv deltagare gick med när vi utforskade framtiden för kärnloggning, allt från säkerheten och komforten i hemmet.

Minalogger

Aktiviteter 2019

SGA roadmap

Outcrop Crawl

Hölls den 21:e September 2019

En grupp på tio studenter, doktorander och forskare cyklade och letade efter de bästa områdena för att lära sig mer om de bergarter och geologiska strukturer som utgör den berggrund Luleå stad står på. I slutet av aktiviteten fikade vi gott och lärde känna de nya medlemmarna.

Outcrop crawl 2

Orienteering + structural geology challenge

Hölls den 19:e oktober 2019

I det här evenemanget kombinerade vi orientering med strukturgeologi. Vi träffades på Mjölkuddberget i Luleå där deltagarna var tvungna att orientera sig runt skogen för att leta efter hällar att mäta geologiska strukturer i. Flera områden fungerade som stationer, där varje grupp efter mätning av en given geologisk struktur var tvungen att utföra några beräkningar för att kunna hitta rätt till nästa station. Vi avslutade naturligtvis med gott fika och sällskap även denna gång.

Orienteering 1
Orienteering 2
Orienteering 3

Scandinavian Exploration Geology Applied to Younger Terrains

I november 2019 organiserade SGA Baltic Student Ch vid LTU en workshop avsedd att samla geologer från olika geologiska institutioner för att tala och diskutera utforskningsgeologi och ekonomisk geologi i Skandinavien och dess tillämpning i yngre terrängen. Evenemanget erbjöd en möjlighet för studenter och bransch-, undersöknings- och akademikere att blanda sig och nätverka medan de lär sig om skandinavisk geologi ur olika perspektiv.

Nils Jansson och Tobias Bauer från LTU, Stefan Luth från SGU och Marcello Imaña från Scandic Peruana Minerals gav inspirerande presentationer om olika tillvägagångssätt för utforskning i Sverige, Europa och Sydamerika.

LKAB, Boliden och SGU är mycket tackade för sponsorskap.

Workshop
Leslie Logan

Logan, Leslie - Doktorand

Organisation: Malmgeologi, Geovetenskap och miljöteknik, Institutionen för samhällsbyggnad och naturresurser
Telefon: 0920-491855
Rum: F843 - Luleå»