Hoppa till innehållet
Framtidens gruvor
Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Framtidens gruvor

Framtidens gruvor utvecklar innovativa lösningar längs hela värdekedjan och är en attraktiv partner för hållbar utveckling inom gruv-och mineralsektorn.

Luleå tekniska universitet är centrum för ledande forskning och utbildning inom gruvområdet. Forskningen omfattar hela ”bergskedjan” från prospektering, produktion och metallurgi till miljöfrågor och samhällsrelaterade aspekter på gruvdrift.

Efterfrågan på metaller på världsmarknaden stiger, och den svenska likväl som den internationella gruvindustrin ökar produktionen. Sverige är det land inom EU som är den viktigaste metallproducenten, och svensk gruvindustri är viktig också ur ett europeiskt perspektiv. Bästa möjligheterna att hitta nya malmer inom EU finns i Sverige och Finland.

Luleå tekniska universitet är Sveriges centrum för forskning och utbildning inriktad på gruvdrift, och den klart uttalade ambitionen är att vara ett internationellt starkt excellenscentrum. Forskningen omfattar hela kedjan från malmletning via brytning och processering till metallurgi och miljöfrågor liksom forskning om arbetsmiljö och säkerhet, råvaruekonomi och samhälleliga aspekter på utvinning och förädling.

SWEDISH SCHOOL OF MINES bg
Swedish School of Mines

Forskning, utbildning och infrastruktur över hela mineral- och metallvärdekedjan

Virtual Reality Lab - Luleå tekniska universitet Foto: Gustav Jansson
Virtual Reality Lab

För forskare och studenter inom bygg, arkitektur, malmgeologi och gruv- och berganläggningsteknik.

Franska journalister Foto: Richard Renberg
Franska journalister besökte universitetet

Luleå tekniska universitet besöktes idag av journalister från några av Frankrikes största dagstidningar. De var inbjudna för att rapportera om de världsunika gröna satsningar som just nu genomförs i norra Sverige.

Foto: Pixabay
Gruvavfall uppgraderas – ska fånga in koldioxid

I och med den gröna omställningen ökar efterfrågan på metaller. Nu ska forskare vid Luleå tekniska universitet undersöka om typiskt svenskt gruvavfall från metallutvinning kan växlas upp, från att vara något vi vill bli av med, till att faktiskt göra nytta för klimatet. Gruvavfall från Boliden, LKAB, och Copperstone Resources ska testas på sin förmåga att accelerera infångning och lagring av koldioxid (CCS) som industrin släpper ut. Tester ska även göras på gruvavfallets kapacitet att fånga in historiska koldioxidutsläpp i atmosfären, med hjälp av direkt luftavskiljning (DAC).

Kontaktpersoner

Christina Wanhainen

Wanhainen, Christina - Professor tillika ämnesföreträdare

Organisation: Malmgeologi, Geovetenskap och miljöteknik, Institutionen för samhällsbyggnad och naturresurser
Telefon: 0920-492401