Hoppa till innehållet

Bergforsk- och Strimdagarna 2019

Publicerad: 16 maj 2019

Det blev en fullmatad 15:e upplaga av denna gruvkonferens som arrangeras för akademi, näringsliv, finansiärer och politiker. I år blev det självklart stort fokus på hållbarhet och hur gruv- och metallindustrin skall klara den omställningen. Konferensen bjöd också på paneldebatt och prisutdelningar samt spännande föredrag om digitalisering, AI och blockkedjor.

Jenny Greberg, ny programdirektör för SIP STRIM, det strategiska innovationsprogrammet för gruv- och metallutvinnande industri, presenterade tillsammans med Kent Tano, MinProc AB och Petra Åhl, Ducit Innovation AB, den nya forsknings- och innovationsagenda som skall gälla de kommande 6 åren.

– Vi är stolta att idag kunna presentera en ny utmaningsdriven agenda, sade Kent Tano.

Pär Weihed, prorektor vid Luleå tekniska universitet, presenterade universitets vision 2030 och även det nyligen tecknade samarbetsavtalet med LKAB.

– Vi på Luleå tekniska universitet vill arbeta lokalt, nationellt och globalt. Vi kommer att se fler liknande och formaliserade avtal som det vi just undertecknat med LKAB inom den närmaste framtiden, sade Pär Weihed.

Professor Lena Alakangas presenterade den forskning som bedrivs inom centrumbildningen CAMM, Centrum för avancerad gruvteknik och metallurgi, vid Luleå tekniska universitet och betonade vikten av att även kunna bedriva grundforskning.

– Vi måste hitta fler möjligheter få fram finansiering för grundforskning, idag har vi bara Vetenskapsrådet där vi kan söka sådan finansiering. Detta skulle även gynna vår mer tillämpade forskning, sade Lena Alakangas.

Anais Brethes som nyligen doktorerade i ämnet prospekteringsgeofysik vid Luleå tekniska universitet, var en av de lyckliga pristagare som fick ta emot priser under Bergforsk- och Strimdagarna 2019.

– Fantastiskt roligt! Jag hade en underbar tid i här i Luleå och det är jättekul att få komma tillbaka och få ett så fint pris, sade en lycklig Anais Brethes.

Nedan en film som Erika Skogsjö, Svemin, visade i sitt föredrag om en fossilfri färdplan för en hållbar gruv- och mineralindustri i Sverige.

Detta videoklipp har blockerats på grund av dina cookie-inställningar.
Acceptera marknadsföringscookies eller se videoklippet på Youtube.

STRIM logo 2019

I media

Pär Weihed

Weihed, Pär - Professor, Prorektor

Organisation: Malmgeologi, Geovetenskap och miljöteknik, Institutionen för samhällsbyggnad och naturresurser
Telefon: 0920-493987
Jenny Greberg

Greberg, Jenny - Biträdande professor

Organisation: Gruv- och Berganläggningsteknik, Geoteknologi, Institutionen för samhällsbyggnad och naturresurser
Telefon: 0920-492840
Sabine Mayer

Mayer, Sabine - Projektledare

Organisation: Signaler och system, Institutionen för system- och rymdteknik
Telefon: 0920-492428

Taggar