Hoppa till innehållet

Föreläsning om kvinnor inom gruvindustrin

Publicerad: 20 september 2018

Inom Sveriges gruvnäring arbetar 16 % kvinnor med arbetaryrken och 29 % kvinnor finns inom tjänstemannadelen. Det finns idag 16 metallproducerade gruvor i landet.

Emma Härdmark, Svemin, öppnade denna föreläsning med lite hårda fakta om en bransch som fortfarande dras med fördomar och en bild av en gammaldags industri.

– Alla våra möten inleds med instruktioner om var nödutgångar och brandslangar finns, var vår uppsamlingsplats är belägen. Säkerhetstänket är enormt inom gruvbranschen. Detta gäller även om mötet hålls i en konferenslokal i Stockholm, säger Emma Härdmark.

Hanna Falksund, LKAB, berättade om sina tio år i branschen och hur mångfalden med 26 nationaliteter gör arbetet på LKAB trivsamt.

– När jag började kunde man fortfarande hitta en nakenkalender även om det redan då var ovanligt. Den togs då ned utan protester och idag skulle man bli väldigt överraskad om man hittade något sådant, säger Hanna Falksund.

Alexandra Voronchikhina, Boliden, berättade om sin resa från universitet i Murmansk i Ryssland, via ryska och norska gruvbolag till arbetet på Boliden där hon arbetar idag.

– Skillnaden i kultur och förutsättningar är mycket stor mellan Ryssland och Sverige, säger Alexandra Voronchikhina som trivs med att resa över hela världen.

Emma Härdmark avslutade föreläsningen med att ge studenterna på Naturresursteknik lite inspiration inför framtiden.

– LKAB och Boliden är inte konkurrenter, den ena utvinner järn och den andra koppar och andra metaller. Men om en sak konkurrerar de stenhårt, er!

Hanna Falksund, forskningsingenjör i gruvteknik vid LKAB i Malmberget, Alexandra Voronchikhina, utvecklingsingenjör i gruvteknik vid Boliden och Emma Härdmark, kommunikationsansvarig på Svemin - gruvornas branschorganisation - föreläste om sina erfarenheter inom gruvindustrin.

Glenn Bark

Bark, Glenn - Universitetslektor

Organisation: Malmgeologi, Geovetenskap och miljöteknik, Institutionen för samhällsbyggnad och naturresurser
Telefon: 0920-491039