Foto: Tomas Bergman
Pär Weihed, prorektor och professor i malmgeologi vid Luleå tekniska universitet. Foto: Tomas Bergman Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Förslag om nytt svenskt forskningscentrum för innovationskritiska metaller och mineral

Publicerad: 9 november 2022

I en ny utredning på uppdrag av regeringen föreslås en uppbyggnad av ett svenskt forskningscentrum för innovationskritiska metaller och mineral vid Luleå tekniska universitet. Fokus är på primär och sekundär utvinning och anrikning av metaller och mineral och med uppgift att även arbeta med kunskapsspridning.

– En naturlig plats för detta forskningscentrum är Luleå tekniska universitet som bedriver mycket gruvrelaterad forskning redan i dag. Luleå är också hemvist för forskningsinstitutet Swerim och gruvbolagen LKAB, Talga och Northvolt, säger Pär Weihed, progessor i malmgeologi och prorektor vid Luleå tekniska universitet.

Detta forskningscentrum ska ses som ett komplement till ett tidigare utredningsförslag om ett nationellt centrum för en hållbar försörjning av innovationskritiska metaller och mineral.

Forskning på bred front

Utredningen föreslår att ett fördjupat fokus bör ligga på förståelsen för hur innovationskritiska metaller och mineral förekommer och uppträder i berggrunden och vid utvinning samt hur de kan anrikas till produkter. Ett forskningscentrum möjliggör forskning på bred front, med inriktning på en mängd olika metaller och mineral som är innovationskritiska för samhället i dag men också på sådana som spås bli innovationskritiska inom en snar framtid. På detta sätt skapas en framförhållning till den teknologiska utvecklingen.

– Den framförhållningen kan vi aldrig uppnå genom enbart företagsfinansierad forskning, säger Pär Weihed.

Utredningen lyfter konkurrenskraften

Forskningscentrumet förväntas ge grundläggande kunskap som behövs för att metall och mineralnäringen ska kunna vara konkurrenskraftigt när det gäller utvinning och förädling av innovationskritiska metaller och mineral. Det tidigare föreslagna nationella centrumet för en hållbar försörjning av innovationskritiska metaller och mineral vänder sig däremot primärt till tillverkningsindustrin, det vill säga metall och mineralnäringens kunder.

Pär Weihed

Pär Weihed, Professor, Prorektor

Organisation: Malmgeologi, Geovetenskap och miljöteknik, Institutionen för samhällsbyggnad och naturresurser