Pris till doktorand inom malmgeologi

Publicerad: 15 februari 2016

Friederike Minz, doktorand på Avdelningen för geovetenskap och miljöteknik, har tilldelats The Mann Redmayne Medal: Applied Earth Science. Friederike forskar på Rockliden, Västernorrlands enda kända massiva sulfidmalm. Malmen hittades i mitten av åttiotalet av Boliden AB.

–  Jag blev mycked överraskad av att uppmärksammas på detta vis, säger Friederike Minz.

I Rocklidens massiva sulfidmalm finns basmetallerna koppar och zink men också så kallade sporämnen, andra icke önskvärda ämnen som kan påverka slutproduktens kvalitet. Vikten av detaljerad mineralogisk information om malmen i alla processteg tydliggörs i denna studie och resultaten av malmkarakterisering presenteras i den belönade artikeln.

The Institute of Materials, Minerals and Mining (IOM3) är en stor brittiskt ingenjörsinstitution vars verksamhet omfattar hela materialcykeln, från prospektering och utvinning, genom karakterisering, bearbetning, formning, ytbehandling och tillämpning, till produktåtervinning och återanvändning av mark.

Priset är för publicerade arbeten som omfattar vetenskapliga och tekniska aspekter av ett spektrum av materialtyper. En särskild betoning av utmärkelsen är att uppmärksamma och uppmuntra resultaten av forskare och tekniker i ett tidigt skede av karriären.