Hoppa till innehållet
Par-Weihed.jpg-1000.jpg
Professor Pär Weihed, avdelningschef på Geovetenskap vid LTU, som arrangerat mineralkonferensen. Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Utan säker råvaruförsörjning stannar EU

Publicerad: 28 mars 2011

Luleå tekniska universitet arrangerar, inom ramen för det Svenska ordförandeskapet i EU, en konferens om den europeiska unionens långsiktiga råvaruförsörjning. Tillgång till mineralråvaror till rimliga priser är nödvändigt för att EU:s ekonomi ska fungera väl, vilket i sin tur påverkar välfärd och jobb i Sverige och Europa.

-  Jag vill understryka hur viktiga och avgörande de här frågorna är för arbetsmarknad och ekonomi inom den europeiska unionen och givetvis även nationellt och regionalt i vårt eget land, säger Pär Weihed, professor vid Luleå tekniska universitet som arrangerat konferensen tillsammans med en rad samarbetspartners bl.a. europeisk gruvindustri.

Samtidigt som hösten är på väg att övergå i vinter arrangerar Luleå tekniska universitet, en konferens under temat ”hållbara mineralresurser”. Ämnets allvar understryks av ett initiativ från EU kommissionen till den politiska församlingen inom unionen. ”Råvaruinitiativ – att uppfylla våra kritiska behov av tillväxt och arbetstillfällen i Europa”, heter det i kommissionens meddelande till politikerna.

Vad passar väl bättre än att i råvarulänet Norrbotten diskutera strategiska frågor om långsiktig råvaruförsörjning. Vad passar väl bättre än att det sker vid Luleå tekniska universitet som besitter den bästa kompetensen och är världsledande inom området med hög kompetens även inom angränsande vetenskaper. Konferensen pågår mellan 12 – 14 oktober varav tisdagen den 13 oktober är konferensdag på Elite Stadshotellet i Luleå.

I konferensen deltar bland andra Ola Alterå, stadssekreterare vid näringsdepartementet, Gwenole Cozigou, direktör vid EU Kommissionens näringslivs- och industridirektorat, Thomas Drnek, president för Euromines i Bryssel, Per-Erik Lindvall direktör LKAB och Johan Antti, länsråd i Norrbotten.