Hoppa till innehållet

De gjorde experiment i tyngdlöshet

Publicerad: 30 november 2018

Det blev en framgångsrik flygning i tyngdlöshet och en mäktig erfarenhet för laget från Luleå tekniska universitet som deltog i ESA-programmet Fly Your Thesis! – Det var en väldigt sensationell känsla som inte kan jämföras med något jag upplevt på marken, säger Álvaro Tomás Soria Salinas, doktorand i atmosfärsvetenskap.

– Det påminner om första fallet i en berg-och dalbana, när du accelererar samtidigt som du faller neråt, eftersom principen i båda fallen är lika. Men det som gör upplevelsen konstig är att du inte faller ner någonstans, du flyter bara bredvid ditt experiment och under ganska lång tid. Din uppfattning om miljön stämmer inte överens med vad din kropp upplever, berättar Álvaro Tomás Soria Salinas.

Erik Nyberg, doktorand i maskinelement, bekräftar den märkliga känslan av att befinna sig i tyngdlöshet.

– Upplevelsen var helt obeskrivlig. Känslan av att med minsta kraft kunde skjuta ifrån och sväva genom rummet var väldigt härlig. Tyngdlösheten varar omkring 20 sekunder medan piloterna manövrerar för att följa den paraboliska kurvan. Hela manövern tar drygt en minut, och detta upprepas totalt 30 gånger med en kort paus mellan varje parabel.

Hur gick det med experimentet under parabolflygningen?

– Det fungerade otroligt bra under flygningen. Det fungerade som planerat och lyckligtvis uppstod inga problem under flygningen. Vi lyckades också automatisera så mycket som möjligt för att minska interaktionen med experimentet till ett minimum. Trots förseningar mellan paraboler, på grund av väderförhållandena, kunde vi anpassa experimentet och fortfarande få våra resultat, säger Álvaro Tomás Soria Salinas.

Vad är det viktigaste du har lärt dig av den här erfarenheten?

– För mig personligen är det inom områdena problemlösning, ledarskap och riskhantering. Eftersom du börjar från scratch ges du möjlighet att gå från design och planering hela vägen till konstruktion, test av experimentet och dataanalys. Du lär dig verkligen hur flexibel du måste vara när du inser att det inte alltid blir som du planerat. Du får lära dig hur ett verkligt projekt inom rymdindustrin fungerar, hur man förbereder sig på händelser och hur man prioriterar, och jag tycker att denna typ av lärande är både väsentlig och unik.

Även Erik Nyberg poängterar det unika i erfarenheten.

– Hela upplevelsen av flygkampanjen var en unik upplevelse. Det var mycket lärorikt med de höga kraven på säkerhet och de otaliga inspektionerna som vårt experiment fick genomgå. Det var också kul att se de andra forskarna som var på plats för att utföra experiment inom vitt skilda områden såsom medicin, fysik, biologi och mekanik. Att vi blev antagna till programmet känns som ett bra kvitto på att det görs intressant forskning vid universitetet, och jag är stolt över hur vi genomförde det här komplexa projektet.