Hoppa till innehållet
Jens Hardell, ny professor i maskinelement Foto: Tomas Bergman
Jens Hardell, ny professor i maskinelement. Foto: Tomas Bergman Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Jens Hardell, professor i maskinelement

Publicerad: 11 november 2022

Jens Hardell har alltid varit intresserad av teknik, något som ledde honom in på ingenjörsspåret. Idag forskar han inom maskinelement, något som ger honom svar på en del av de frågor han hade som barn.

Jens Hardell visste tidigt att det var teknik han skulle satsa på. Efter ingenjörsutbildningen ville han fördjupa sina kunskaper och fortsatte på forskarspåret. Idag forskar han inom maskinelement, mer specifikt om slitage av material. Jens har alltid velat förstå varför saker sker och sällan nöjt sig med svaret att ”det bara gör det”. Den nyfikenheten driver honom och han vill att hans arbete leder till förståelse och förbättring av material så att det bidrar till en hållbar utveckling.

Det roligaste Jens Hardell vet med sitt jobb är att få arbeta med kunniga och motiverade kollegor. De jobbar alltid tillsammans och det är så de tar sig framåt. Han gillar också sin roll som handledare och att få samarbeta med duktiga doktorander och stötta dem att utvecklas till självständiga forskare. Under sin tid på Luleå tekniska universitet har han varit med och byggt upp forskningsområdet slitage vid höga temperaturer. Det var ett relativt outforskat område när Jens började och hans känner sig stolt över att vara en del av framväxten.

Jens Hardell, född 1980 i Luleå, disputerade 2009 vid Luleå tekniska universitet med en avhandling om slitage av verktygsmaterial för plåtformning vid höga temperaturer. Han har mottagit priser både som bästa handledare och bästa lärare. Ett av hans aktuella projekt är ett samarbete med Kungliga tekniska högskolan och Uppsala universitet, med fokus på materialutveckling och konstruktionsunderlag för en liten
modulär blykyld kärnkraftsreaktor. På fritiden är han gärna ute i
naturen på en fjällvandring eller skotertur. Han plockar också gärna fram gitarren, ett instrument han spelat i 30 år.

Detta videoklipp har blockerats på grund av dina cookie-inställningar.
Acceptera marknadsföringscookies eller se videoklippet på Youtube.

Jens Hardell

Jens Hardell, Professor, Avdelningschef

Telefon: 0920-491774
Organisation: Maskinelement, Maskinelement, Institutionen för teknikvetenskap och matematik