Akademi och industri diskuterade tribologi

Publicerad: 17 november 2016

Den årliga konferensen Tribology Days samlar akademi och industri för att diskutera den senaste utvecklingen inom tribologi. Bland annat höll Nazanin Emami sin installationsföreläsning om multifunktionella polymera kompositer för tribologiska tillämpningar.

– Multifunktionella polymera kompositer har en enorm potential att påverka hållbarheten positivt och att höja prestandan genom att storlek, vikt, kostnad och energiförbrukning kan minska, säger Nazanin Emami.

Kommunicerar forskning samt lyssnar på industrin

Professor Roland Larsson är ämnesansvarig för maskinelement, den forskargrupp vid Luleå tekniska universitet som arbetar med tribologi, och forskningen håller hög internationell nivå.

– Tribology Days har blivit ett viktigt arrangemang för oss för att kommunicera vår forskning med användarna i industrin och samtidigt kunna lyssna på vilka behov för ny forskning de ser. I år hade vi en trevlig mix av materialtribolologi, tribologimodellering och tribologisk tillståndskontroll. Det syns tydligt att området utvecklas just i dessa riktningar. Detta är också de forskningsområden LuCenT - Luleå Centre for Tribology kommer att fokusera på i framtiden, säger Roland Larsson.

Träffas på olika platser i Sverige

I år hölls konferensen i Luleå, med Vetenskapens Hus och Luleå tekniska universitet som mötesplatser. Förutom flertalet föreläsningar av tribologiforskare presenterade även Henrik Mårtensson, Scania, och Jonas Ståhl, SKF. Ett besök på Gestamp HardTech, som samarbetar med Luleå tekniska universitet inom bland annat tribologiforskning, fanns också på agendan.

– Vi har nu hållit Tribology Days i 15 år, alltid på olika ställen runt om i Sverige med ett företag som värd, i år var det Gestamp HardTech. Vi har varit på flera orter, till exempel Köpenhamn, Ystad, Landskrona, Göteborg, Trollhättan, Nynäshamn, Södertälje, Örnsköldsvik och Luleå. Nästa år blir det Vattenfall och Älvkarleby, säger Roland Larsson.

– Roligt i år var också att mötet inte bara skapar en kontakt mellan universitetet och industrin utan också ger en möjlighet för studenterna i vårt masterprogram i tribologi, TRIBOS, att lära sig mer om vad som händer inom svensk tribologiforskning, avslutar Roland Larsson.

Roland Larsson

Larsson, Roland - Professor tillika ämnesföreträdare, Ämnesföreträdare

Organisation: Maskinelement, Maskinelement, Institutionen för teknikvetenskap och matematik
Rum: E845 - Luleå»