vinnare venturecup
Yijun Shi och Christian Olsson, var på plats i Göreborg för att ta emot priset i slutfinalen i idétävlingen Venture Cup. Foto: Emmy Jonsson Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Forskarteam bakom biosmörjmedel vinnare

Publicerad: 10 juni 2016

Under torsdagskvällen utsågs vinnarna i Venture Cup, Sveriges största tävling för affärsidéer. Vinnare i klassen Miljö & Energi blev SustainaLube, vars forskarteam som kommer från Luleå tekniska universitet tagit fram ett revolutionerande biosmörjmedel,

Vinnare i Miljö & Energi blev SustainaLube, som har tagit fram en ny typ av smörjmedel för industrin, som till skillnad från andra smörjmedel är helt vattenlösligt. Detta revolutionerar branschen och kan appliceras på en mängd olika områden.

– Jag tror att vi vann för att vi har något helt nytt och miljövänligt som ligger rätt i tiden. Det är något som marknaden och branschen verkligen behöver och som kan förändra världen i framtiden, säger Christian Olsson från SustainaLube.

Christian Olsson, Yijun Shi, Roland Larsson och Mattias Grahn vid Luleå tekniska universitet har startat företaget Sustainalube AB. Smörjmedlet de har utvecklat under fyra år är oljefritt, baserat på en ickegiftig restprodukt och växtbaserade tillsatser för att få fram en helt förnyelsebar produkt. Kombinationen ger ett helt nytt miljövänligt smörjmedel med ett konkurrenskraftigt pris som ska prestera i likhet med dagens produkter.

Sammanlagt tävlade 1000 affärsidéer och 1500 entreprenörer i Venture Cup under året. Under torsdagskvällen fick 250 personer på Trädgårn i Göteborg se vinnarna ta emot sina utmärkelser.

Venture Cup-juryns ordförande Christian Lauritzen, grundare av investmentbolaget Eicorn, är nöjd över årets final.

– Det har varit mycket spännande juryarbete detta år. Både finalister och juryrepresentanter gjorde ett riktigt bra jobb och det var spännande diskussioner innan vi kunde utse vinnarna. Med så stor konkurrens bland bidragen är jag övertygad om att vi kommer se mer av många av dem i
framtiden.