Hoppa till innehållet
Foto: Ted Karlsson
Professor Nazanin Emami, ansvariga för GreenTRIBOS vid Luleå tekniska universitet. Foto: Ted Karlsson. Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

GreenTRIBOS – European Joint Doctorate inom hållbar tribologi

Publicerad: 4 juni 2019

Efter den lyckade satsningen på en joint degree för mastersprogrammet i Tribologi, TRIBOS-master, har samma konsortium nu fått klartecken av EU:s forskningsprogram Horizon2020, Marie Skłodowska-Curie Actions (MSCA), att starta ett European Joint Doctorate (EJD) inom hållbar tribologi – GreenTRIBOS.

Forskningen inom det gemensamma doktorandprogrammet handlar om att utveckla nya och hållbara material och teknik som minskar energiförbrukningen genom minskad friktion och slitage.

– Vår ansökan fick väldigt bra feedback och vi är glada att nu kunna fördjupa samarbetet med våra tribologipartners inom och utanför Europa med det nya doktorandprogrammet GreenTRIBOS. Efter den framgångsrika samarbetet på TRIBOS-master känns det som ett naturligt steg att starta en gemensam forskarutbildning inom Horizon2020-MSCA-ITN-EJD, , säger professor Nazanin Emami, ansvarig för den del av programmet som ges vid Luleå tekniska universitet.

Bakom GreenTRIBOS står universiteten i Ljublana (Slovenien) – koordinator, Coimbra (Portugal), Leeds (England) samt Luleå tekniska universitet. De fyra universiteten är specialiserade på olika områden inom hållbar tribologi.

– Att fokusera på hållbarhet genom minskad friktion och slitage samt användandet av gröna smörjmedel är den snabbaste vägen för att minska energiförbrukning och utsläpp och därmed bidra till en bättre miljö för oss alla. Doktoranderna inom GreenTRIBOS kommer få en utbildning i europeisk toppklass och få lära sig att överföra vetenskapliga rön till industriella innovationer, säger Nazanin Emami.

Kontakt

Nazanin Emami

Nazanin Emami, Professor

Telefon: 0920-491939
Organisation: Maskinelement, Maskinelement, Institutionen för teknikvetenskap och matematik

Taggar