ITS 2013 - uppskattad tribologikonferens

Publicerad: 25 mars 2013

Under den gångna veckan kom tribologiforskare från hela världen till Luleå tekniska universitet för att delta i konferensen International Tribology Symposium of IFToMM*.

LTU:s framgångsrika forskargrupp i tribologi vid avdelningen för Maskinelement var värd för den tredje upplagan av konferensen och ordförande var professor Braham Prakash, LTU.

Tribologi handlar om smörjning, nötning och friktion i exempelvis bilar och maskiner, men det kan också innefatta ytor i ett biologiskt sammanhang som ett knäimplantat. Under tre intensiva dagar har forskarna presenterat och diskuterat de senaste forskningsrönen inom tribologi. Ett exempel är självläkande ytskikt i form av nanokompositer som används i krävande applikationer inom fordonsindustrin. Ett annat spännande område handlar om friktion i levande system. Det är nämligen så att tribologiforskare kan lära sig mycket av de finurliga lösningar som redan finns i naturen.

Nöjda deltagare

Konferensen lockade 146 forskare från 26 länder, däribland Kina, Indien och USA. En av gästerna, professor Bharat Bhushan från Ohio State University, var mycket nöjd med veckans symposium:

– I thoroughly enjoyed the meeting and was impressed with the number of attendees in spite of economic downturn. The conference had international participation and quality of presentations was very good.

En av de som arbetat med arrangemanget är biträdande professor Andreas Almqvist och han har fått positiv feedback.

– Deltagarna tyckte konferensen var lagom stor och det var uppskattat att den var på universitetet, till skillnad från de flesta konferenser där deltagarna normalt bara ser insidan på ett fint hotell. Många uppskattade också det exotiska inslaget med middag i tältkåtor vid havet i Brändön, där de även fick prova på att åka rensläde.

Fv: bitr. prof. Andreas Almqvist, Prof. Braham Prakash, ekonom Carina Larsson,forskare Jens Hardell
De som organiserat konferensen. Från vänster: biträdande professor Andreas Almqvist, Professor Braham Prakash, projektekonom Carina Larsson och forskaren Jens Hardell.

Planeringen viktig

Andreas Almqvist har några tips att ge till den som tänkt anordna en konferens av den här storleken.

– Börja i tid. För att få tag i bra lokaler måste man vara ute tidigt. Inbjudningar till deltagare som behöver visum måste ut i god tid. Kontakta plenarföreläsare och få bekräftelse på deras deltagande. Så börja helst två år i förväg och minst 18 månader innan.

* IFToMM: International Federation for the Promotion of Mechanism and Machine Science.