Hoppa till innehållet

Innovationer i samarbete med företag

Publicerad: 16 december 2019

Skarpa projekt med riktiga beställare ger civilingenjörsstudenterna i maskinteknik en tuff utmaning varje år i tre kurser, SIRIUS - Integrerad produktionsutveckling. Årets projekt höll mycket hög kvalité och en stor spännvidd bland både beställare och innovationer.

– I Sirius arbetar vi med skarp budget och riktiga pengar, inget "hittepå", säger Magnus Karlberg, utbildningsledare för programmet civilingenjör maskinteknik.

Bland årets produkter presenterades en mindre maskin för markberedning inom skogsbruk som drar mindre bränsle och orsakar mindre skador i omgivande natur. Här visades också en ny typ av fräsverktyg, en simuleringsmiljö för Volvos grävmaskiner i grustag, tystare fläkt- och kylsystem och ett verktyg för att ta fram morgondagens kedjor till Husqvarnas motorsågar.

– Man kan se Sirius-kursen som vårt första riktiga uppdrag, ett första steg i karriären, säger Edwin Björk, student och en av dagens två konferencierer.

Detta videoklipp har blockerats på grund av dina cookie-inställningar.
Acceptera marknadsföringscookies eller se videoklippet på Youtube.

För tredje året i rad har studenter från Luleå tekniska universitets Siriuskurs arbetat med utveckling av terrängfordonet BvS10 Beowulf för BAE Systems Hägglunds i Örnsköldsvik. Då detta fordon både kan användas militärt som civilt och är världsledande inom sin nisch råder stor sekretess rörande dess innovationer. Men man i alla fall säga att universitets studenter bidragit till en uppgraderad växellåda, bättre bromsar och ökad prestanda.

Efter föredragen kunde besökare och medverkande mingla bland montrar och prototyper. Årets Siriusprojekt genomfördes i samarbete med BAE Systems, Sandvik Coromant, Volvo, Scania, Skogstekniska klustret och Husqvarna.

Kontakt

Magnus Karlberg

Magnus Karlberg, Professor, Avdelningschef

Telefon: 0920-492418
Organisation: Maskinkonstruktion, Produkt- och produktionsutveckling, Institutionen för teknikvetenskap och matematik

Taggar