Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Internationell workshop om tribologi i hög temperatur

Publicerad: 22 mars 2016

Avdelningen för maskinelement vid Luleå tekniska universitet anordnade sin tredje internationella workshop om friktion och nötning vid höga temperaturer. 26 deltagare från hela världen träffades under två dagar.

– Workshopen blev väldigt lyckad. Deltagarna visade stor uppskattning för både det vetenskapliga innehållet med tolv presentationer av hög kvalitet samt för exotiska vinterupplevelser i samband med middag och aktiviteter på kvällen, säger biträdande professor Jens Hardell som också var koordinator för workshopen.

– Relativt få forskargrupper i världen arbetar med högtemperaturtribologi och detta är ett unikt forum där både forskare och industri kan mötas och utbyta erfarenheter gällande testmetoder och simuleringsverktyg, dela nya forskningsrön samt nätverka för att skapa nya forskningsprojekt.

Något som uppmärksammades mycket under workshopen var varmformning av stål samt skärande bearbetning.

– Ytbeläggningar för att minska slitage och friktion vid höga temperaturer är mycket intressant och både industri och akademi arbetar för att ta fram nya typer av beläggningar som klarar dessa extrema miljöer, säger Jens Hardell.

Jens Hardell

Hardell, Jens - Biträdande professor, Avdelningschef

Organisation: Maskinelement, Maskinelement, Institutionen för teknikvetenskap och matematik
Rum: E836 - Luleå»