Hoppa till innehållet
Marcus Björling vid en Wedeven associates machine ball on disc tribotester som mäter friktionen mellan en kula och en skiva. Maskinen kan undersöka olika typer av oljor, beläggningar och material under olika driftsförhållanden.

LTU:s tribologiforskning i Nature

Publicerad: 17 januari 2014

I senaste numret av Nature, världens kanske mest ansedda vetenskapliga tidskrift, presenteras en artikel från Luleå tekniska universitet under ”Research Highlights”. Bakom artikeln står tribologiforskaren Marcus Björling med kolleger som upptäckt en ny friktionsreducerande effekt i ytbeläggningar.

– Det känns fantastiskt roligt att bli uppmärksammad i Nature, och något som ger enorm PR för såväl vår forskning vid maskinelement som för LTU i stort. Det var nära att vi fick en fullständig publicering, men tyvärr hade vi redan avslöjat lite för mycket i en tidigare artikel i en annan tidskrift. Den första artikeln vi skrev om detta fick för övrigt Best Paper Award av tribologiorganisationen STLE, säger Marcus Björling.

En kula och en skiva belagd med DLC.
En kula och en skiva belagd med DLC.

Uppmärksamheten i Nature är ett kvitto på att Marcus Björling och hans kolleger är något stort på spåren. Forskningen kretsar kring en beläggning som består av en extremt tunn diamantliknande karbon (DLC) vilken sänker friktionen i elasto hydrodynamiskt smorda kontakter. Tidigare har denna friktionssänkning förklarats med en teori att smörjmedlet glider mot de belagda ytorna som bland annat har lägre vätning än stål. Den nya och kompletterande teorin som presenterats i denna artikel visar att beläggningen, som är termiskt isolerande, ger högre temperaturer i oljefilmen mellan kontaktytorna, något som sänker friktionen utan att kompromissa med den skyddande oljefilmen. Upptäckten ger möjlighet att konstruera nya typer av beläggningar med större friktionsreducerande egenskaper som troligtvis kan göras billigare än dagens beläggningar.

– Det här är något helt nytt och alla inom tribologivärlden är ännu inte övertygade om vår teori. I artikeln som nämns i Nature har vi med hjälp av simuleringar kunnat visa ytterligare belägg för att vår teori stämmer, och vi kommer att fortsätta forska kring detta, säger Marcus Björling.

Artikeln är ett samarbete mellan LTU-forskarna Marcus Björling, Roland Larsson och Pär Marklund, samt de framstående tribologiforskarna Wassim Habchi (Libanon) och Scott Bair (USA).