Utvecklat nytt smörjmedel. Från vänster: professor Roland Larsson, biträdande professor Mattias Grahn, professor Ichiro Minami och postdoktor Yijun Shi. Alla arbetar på Luleå tekniska universitet, Mattias tillhör ämnet kemisk teknologi, övriga tillhör maskinelement. Foto: Ted Karlsson. Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Revolutionerande smörjmedel skonar miljön

Publicerad: 4 december 2014

Ett nytt miljövänligt smörjmedel baserat på glycerol har utvecklats av forskare vid Luleå tekniska universitet. I samarbete med LTU Business, och med finansiering från VINNOVA, planerar forskarna nu för en marknadslansering, och optimismen är stor.

– Det kan bli riktigt stort för vissa tillämpningar som kräver extra mycket miljöhänsyn, exempelvis skogsmaskiner. Men vi tror även att vi ska kunna utveckla smörjmedlet så att det kan konkurrera med traditionella smörjmedel för många andra tillämpningar, säger Roland Larsson, professor i maskinelement vid Luleå tekniska universitet.

Smörjmedlet, som är helt nytt i sitt slag, är baserat på glycerol och utvinns med hjälp av restprodukter från biobränslen. Förutom de miljömässiga fördelarna är produkten bättre och kostar mindre.

– Produkten är 100 procent förnybar och tillverkningen är enkel och kostnadseffektiv. Processen orsakar heller inga koldioxidutsläpp. Vi har testat smörjmedlet ute i fält och den presterar bättre än dagens produkter, säger Yijun Shi, postdoktor vid maskinelement, Luleå tekniska universitet.

Emil Svanberg vid LTU Business har hjälpt forskarna med kommersialiseringsstrategin. Han ser en stor potential i forskarnas upptäckt.

– Vi fortsätter arbetet med kommersialiseringen och med att noggrant kartlägga förutsättningarna, men redan nu ser vi att uppfinningen har en väldigt stor potential på en mångmiljardmarknad, säger Emil Svanberg.

Finansieringen från VINNOVA är en VINN-Verifiering som ges för att stödja verifiering av affärskoncept och stötta kommersialisering av forskningsresultat.

Förutom Yijun Shi och Roland Larsson har smörjmedlet också utvecklats av professor Ichiro Minami vid forskningsämnet maskinelement samt biträdande professor Mattias Grahn vid forskningsämnet kemisk teknologi. Samtliga tillhör Luleå tekniska universitet.

Roland Larsson

Larsson, Roland - Professor tillika ämnesföreträdare, Ämnesföreträdare

Organisation: Maskinelement, Maskinelement, Institutionen för teknikvetenskap och matematik
Rum: E845 - Luleå»