L-G_Westerberg_och_Erik_Hoglund
Biträdande professor Lars-Göran Westerberg (vänster) och professor Erik Höglund. Foto: Ted Karlsson. Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

STLE ger pris till artikel om smörjfett

Publicerad: 17 mars 2016

Ännu en fin utmärkelse från STLE, världens största tribologiorganisation, har tilldelats universitetets smörjfettsforskare. Det är priset Walter D. Hodson Award som ges till unga forskare som skrivit bästa artikeln inom smörjning.

Jinxia Li, som förra året disputerade vid Luleå tekniska universitet, har skrivit artikeln Lubricating Grease Shear Flow and Boundary Layers in a Concentric Cylinder Configuration tillsammans med professor Erik Höglund och biträdande professor Lars-Göran Westerberg vid Luleå tekniska universitet.

Modellerar flödet av fett för bättre design av lager

– Att förstå hur smörjfetter flödar är viktigt i förståelsen för hur smörjningen sker i till exempel lager. Att kunna modellera flödesbeteendet hos smörjfetter är även av stort värde i designen av de geometrier som ska bli smorda. I den här studien modelleras och analyseras flödet i en tätningsgeometri som är vanligt förekommande i rullager, säger Lars-Göran Westerberg.

– En central applikation av studien är det transversella flödet som äger rum under återsmörjningsprocessen, då fett injiceras i mitten av dubbelradslager och flödar ut genom rullarna och tätningen. Genom studien får vi en detaljerad bild av effekten för hur krafterna orsakade av skjuvhastigheten i flödet inverkar på flödesbeteendet.

Priset delas ut vid en ceremoni den 16:e maj i samband med STLE:s årliga konferens som i år går i Las Vegas. Konferensen är med sina närmare 1 500 deltagare en av de största i världen inom området.

Lars-Göran Westerberg

Westerberg, Lars-Göran - Professor, Utbildningsledare för utbildning på forskarnivå

Organisation: Strömningslära, Strömningslära och experimentell mekanik, Institutionen för teknikvetenskap och matematik
Rum: E815 - Luleå»