SCST-2 group picture
Deltagare på konferensen SCST-2 som hölls vid Luleå tekniska universitet. Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Tribologer från Sverige och Kina möttes på SCST-2

Publicerad: 26 juni 2019

Den andra upplagan av Sweden-China Symposium on Tribology, SCST-2, genomfördes med stor framgång vid Luleå tekniska universitet. Bakom konferensen stod avdelningen för maskinelement som fick besök av Kinas främsta tribologer. Syftet med konferensen är att utöka samarbetet mellan tribologiforskare i Europa och Kina.

– Det var en väldigt givande konferens. Det är kul att vi får lära oss mer om vilka tribologiska problem som våra kinesiska kolleger arbetar med. De presenterade spännande tribologiforskning inom bland annat rymdteknik, höghastighetståg, medicinteknik och tillverkningsteknik. Även forskare från Finland, Österrike, England och Sverige hade bjudits in vilket ytterligare bidrog till ett mycket lyckat möte, säger professor Roland Larsson vid Luleå tekniska universitet som var värd för konferensen.

SCST-2 arrangerades i samarbete med Lanzhou Institute of Chemical Physics, Chinese Academy of Sciences. Samarbetet har möjliggjorts genom att biträdande professor Yijun Shi byggt upp ett nära samarbete med dem de senaste åren. Första konferensen ägde rum i augusti 2018 i Lanzhou, Kina, och samarbetet, där konferensen är en central del, kommer att fortsätta.

– Vi har tänkt fortsätta med konferensen och i framtiden siktar vi på att göra utbytet bilateralt mellan Europa och Kina, säger Roland Larsson.

Roland Larsson

Roland Larsson, Professor tillika ämnesföreträdare, Ämnesföreträdare

Organisation: Maskinelement, Maskinelement, Institutionen för teknikvetenskap och matematik
Yijun Shi