Bergbult

Två forskarlag vann 400 000 kr vardera för innovationer

Publicerad: 10 mars 2016

Två forskarlag vid Luleå tekniska universitet har vunnit 400 000 kr vardera på en pitchtävling för innovationer inom gruvindustrin – idéerna var den smarta gruvbulten ThingWave och smörjmedlet SustainaLube.

– Vår produkt hade en väldigt bra koppling mot programmets utlysning och vi låg på rätt nivå som handlade om att undersöka nya teknologier för tillämpning i gruvindustrin. Det känns jättekul med den här vinsten, det blir vår andra pitchseger på raken, säger Jens Eliasson, biträdande professor i industriell elektronik.

Tidigare vann gruppen den prestigefulla tävlingen IPSO Challenge i USA. Företaget ThingWave har utvecklat ett system som kan leda till ökad säkerhet vid gruvdrift. Gruvbulten har en sändare som övervakar och visar eventuella felaktigheter, med hjälp av Internet of Things, till exempel om bulten är på väg att släppa. Jens Eliasson är ena delägaren i företaget. Den andra är Pablo Puñal Pereira vid Luleå tekniska universitet.

Även Yijun Shi och forskarteamet vid företaget SustainaLube vann 400 000 kr för sitt biologiska smörjmedel. Genom att kombinera Glycerol med vatten fås ett smörjmedel som har bättre egenskaper än vegetabiliska oljor, som i dag används i applikationer där miljöpåverkan måste hållas på en låg nivå som till exempel gruvindustrin.

Tävlingen anordnades i Stockholm av SIP-STRIM, det nationella strategiska innovationsprogrammet för den gruv- och mineralutvinnande industrin, samt EIT Raw Materials, EU:s stora forskningsprogram kring gruvforskning.

Jens Eliasson

Jens Eliasson,

Organisation: EISLAB, Institutionen för system- och rymdteknik
Yijun Shi