Hoppa till innehållet

Konstgjorda leder fokus i ny forskarutbildning

Publicerad: 19 mars 2021

Luleå tekniska universitet är ett av 5 europeiska akademiska lärosäten som får bedriva avancerad forskarutbildning i biotribologi. Programmet BioTrib – ETN är inriktat mot friktion, smörjning och slitage i naturliga och artificiella leder. Utbildningen som delfinansieras av EU- MSCA Training Network (ETN), ska ske genom praktisk forskning i nära samarbete med industriella partners verksamma inom 3D printing teknologi för biomaterial.

– Vi ska utbilda 15 unga forskare som har tekniska och innovativa kunskaper så att de kan göra framsteg när det gäller att utveckla en ny generation konstgjorda leder som håller längre, ger färre biverkningar och även är lämpliga för yngre människor. Det innebär att forskarna kommer att få möjlighet att utveckla tvärvetenskapliga arbetssätt som också efterfrågas av industrin, säger Nazanin Emami, professor i Maskinelement med forskningsfokus på biotribologi och polymer-tribologi vid Luleå tekniska universitet.

Målet med det nya projektet är att utbilda en ny generation kreativa och innovativa forskare som kan omvandla kunskap och idéer till produkter och tjänster. Situationen är sådan idag att upp till en tredjedel av vissa typer av konstgjorda leder inte håller mer än 10 år och kan orsaka smärta och allvarlig inflammation för opererade. Det behövs bland annat noggrannare tester och bättre design. Därför vill EU stödja ett brett samarbete mellan industri, sjukvård och tvärvetenskapliga samarbeten inom akademin. Förutom tvärvetenskapliga projekt kommer utbildningen även erbjuda studenterna mentorskap och hjälp att utveckla deras forskarkarriär.

– Ja det kommer att förbättra karriärmöjligheter inom privat och offentlig sektor för unga forskare som går den här utbildningen, säger Nazanin Emami.

Nazanin Emami

Nazanin Emami, Professor

Telefon: 0920-491939
Organisation: Maskinelement, Maskinelement, Institutionen för teknikvetenskap och matematik