Hoppa till innehållet
Siddharth Dadhich
Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Fann sin egen forskningsväg

Publicerad: 7 november 2018

Siddharth Dadhich ska snart disputera i industriell elektronik. – Till syvende och sist är doktorandtiden en utbildning och jag har verkligen gillat det.

Siddharth Dadhichs forskning handlar om automatisering av byggmaskiner. Han har framför allt arbetat med chaufförsfunktioner vid lastning med hjullastare, funktioner som kan bidra till helt autonoma maskiner som på sikt kan avlasta människor med repetativa och tråkiga uppgifter. Sådana funktioner kan också minska arbetsbelastningen och ge mer bekväma arbetsförhållanden för operatörer av fjärrstyrda maskiner och fordon.

– Jag använde mig av imitation learning för att lära en hjullastare att gräva i en hög genom exempel från en mänsklig operatör. Vidare visade jag, med hjälp av ett belöningsbaserat lärande, att hjullastaren kan lära sig att förbättra prestanda utöver mänskliga operatörer. Dessa är spännande resultat inom byggteknik och tillämpad artificiell intelligens.

Vilka är de största utmaningarna du har haft som doktorand?

– Den största utmaningen för mig var att behålla motivationen medan jag arbetade på samma problem i fyra år. En annan stor utmaning kan vara att hitta rätt personer att samarbeta med. Jag var involverad i projekt med industrin och vissa uppgifter producerade inte direkt forskningsresultat så en del av min tid lades på icke-publicerbart arbete.

Vad är det viktigaste du har lärt dig?

– Att vara fokuserad på målet med arbetet. Jag har diskuterat min forskning med många människor jag träffat och jag har fått många förslag som skulle kunna ha avvikit från min valda forskningsväg. Som doktorand inom tekniskt område måste man kunna skilja forskning från utveckling för att få publicerbara forskningsresultat.

Hur är det att vara doktorand vid Luleå tekniska universitet och EISLAB?

– Du kommer troligen arbeta i ett projekt men du får mycket frihet att välja de problemområden inom vilka du själv vill arbeta. Generellt finns det tillräckligt med frihet hos EISLAB för att hitta din egen väg mot att bli en självständig forskare.

Du har snart nått slutet på din doktorsresa, hur känns det?

– Det känns bra att ha stannat kvar under hela resan. Till syvende och sist är det en utbildning och jag har på det hela taget uppskattat det. För den som vill ägna sig åt det livslånga lärandet kan jag verkligen rekommendera att doktorera.

Om du skulle ge en ny doktorand ett gott råd, vad skulle det vara?

– Försiktigt skulle jag be dem att i förväg ta reda på vad som motiverar dem. Det borde hjälpa dem att behålla fokus under hela doktorandtiden, även i tider av besvikelser; uteblivna resultat och avvisade artiklar är nämligen också en del av resan.