Hoppa till innehållet
Maria De Lauretis
Maria De Lauretis. Foto: Linda Alfredsson Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Uppskattade såväl forskning som kultur

Publicerad: 18 december 2018

Maria De Lauretis har precis avlagt doktorsexamen vid EISLAB och Luleå tekniska universitet. – Regelbundna mötesaktiviteter och sociala evenemang bidrog till att bygga en positiv arbetsmiljö.

Maria De Lauretis doktorsavhandling heter Multiconductor transmission lines wideband modeling: A delay-rational Green’s-function-based method.

Vilka är de största utmaningarna du mött som doktorand?

– Tiden, skrivandet och undervisningen. Som doktorand ansvarar du helt för din egen tid och hur du planerar dina aktiviteter. Du måste ha tydliga mål, men viktigast av allt måste du känna dig själv och dina gränser. Du har bara åtta timmar om dagen, och du kan inte slösa bort dem. Skrivandet av artiklar var också en stor utmaning. Det är svårt att omsätta ditt arbete i ord, och ännu svårare att skriva ord som läsaren faktiskt förstår! För mig var kursen i akademisk skrivning extremt hjälpsam. Undervisning var också ganska utmanande. Är det något du inte vet, avslöjas det direkt av studenterna! Du förväntas veta allt, och det kan vara ganska stressigt. Undervisningen har dock varit väldigt värdefullt för mig, det är givande när studenterna kan hänga med i dina förklaringar, det ökar ditt självförtroende inom ämnet.

Vad är det viktigaste du har lärt dig?

– Värdet av samarbete. Du kan inte veta allt, och du måste samarbeta med andra forskare för att nå ett gemensamt mål. Jag tror att samarbete är underskattat, forskning anses normalt vara ett "individualistiskt" jobb. Men merparten av det jag lärt mig är sprunget ur samarbete med andra människor, både i laboratoriet och på kontoret.

Hur har det varit att doktorera vid Luleå tekniska universitet och EISLAB?

– Jag tycker att Luleå tekniska universitet är en underbar plats eftersom den är "studentcentrerad". Mina handledare litade på mig och gav mig alla de verktyg jag behövde för min forskning. Det är också extremt lätt att samarbeta med personer utanför din avdelning. Mina kolleger på såväl institutionen som EISLAB har alltid varit vänliga och hjälpsamma. Regelbundna mötesaktiviteter och sociala evenemang bidrog till att bygga en positiv arbetsmiljö.

Du är varken från Luleå eller Sverige, hur har den erfarenheten varit - att flytta hela vägen upp i norr och hamna i en annan kultur och ett annat klimat?

– Jag är från södra Italien där det alltid, förutom (kanske) två månader per år, är sommar. När jag tittar tillbaka måste jag skratta åt mig själv och mina naiva kunskaper om "norr". Den första dagen jag kom till flygplatsen i Luleå plockade min handledare Jonas upp mig och jag frågade honom "Är det sant att man åker längdskidor till affären?". Hans mycket svenska svar var "Tja, du kan göra det, men troligen kommer folk att titta konstigt på dig ...". Klimatet fascinerade mig mer än det skrämde mig. Kulturskillnaden har varit den mest utmanande delen och på de mest oväntade sätt. I början hade jag till exempel svårt att förstå när svenska människor frågade mig en fråga, inte för att jag inte förstod orden, utan eftersom kroppsspråket och intonation de använder är så annorlunda. När du ställer en fråga på italienska ändrar du inte ordens ordning som du gör på germanska språk, bara röstens intonation – som går upp – avslöjar att det är en fråga. Men på svenska går röstens intonation för frågor ner. Jag behövde alltid tänka "vänta, är det en fråga eller ett uttalande?!" Jag gillar den svenska kulturen: jag gillar människors lugn och tystnaden på ett fruset Östersjön vid -20 (vid -21 och lägre stannar jag hemma!). I allmänhet tror jag att den här erfarenheten utomlands berikade och öppnade mig.

Du har nått slutet på din doktorandresa, hur känns det?

– Nervöst och glad! Det är dags för förändring och hitta nya utmaningar, nu letar jag efter nästa steg!

Har du något bra råd för den som just påbörjat sin doktorandresa?

– Planera din tid och dina mål. Håll regelbundna möten med dina handledare och samarbeta med andra. Drick inte för mycket kaffe; det är inte hälsosamt :p