Hoppa till innehållet
Fredrik Sandin
Fredrik Sandin, professor i maskininlärning. Foto: Tomas Bergman Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Fredrik Sandin, professor i maskininlärning

Publicerad: 1 november 2021

Nyfikenhet och en vilja att utforska kunskapsgap inom naturvetenskapen är en stark drivkraft för Fredrik Sandin. Det började med ett stort intresse för fysik under gymnasieåren hemma i Östavall i Västernorrland – ”jag och en kompis byggde en laser tillsammans” – vilket tog honom till Luleå tekniska universitets civilingenjörsutbildning i teknisk fysik. Ett examensarbete på CERN öppnade ögonen för forskaryrket och Fredrik, som är född 1977, blev en av de första doktoranderna i Luleå tekniska universitets nystartade rymdforskarskola.

Ämnesval och karriärväg tycktes solklara, med en avhandling i astrofysik följt av en postdoc-sejour i Belgien och forskning om mörk materia och materiens egenskaper. Men hjärnans vindlingar ville, bokstavligen, annorlunda. Fredrik blev allt mer fascinerad av hjärnans fysik och det faktum att medvetandet fortfarande är ett till stora delar outforskat fenomen. Så det blev ytterligare en postdoc-period, denna gång i brain-like computing på EISLAB på Luleå tekniska universitet.

Stöd från STINT och Kempestiftelserna, som 2014 tilldelade honom Gunnar Öquist Fellow Award, har gjort det möjligt för Fredrik att ägna sig åt forskning om hjärninspirerad maskininlärning och att utveckla neuromorfa – hjärnliknande – dator- och sensorsystem som är extremt energieffektiva. Fredrik är en av fåtalet svenska forskare inom området, som omvärldens intresse nu ökar snabbt för. Det finns stora förhoppningar om att tekniken kan bidra till en mer hållbar digitalisering och artificiell intelligens som inte är lika krävande vad gäller energibehov, kommunikation, utveckling och systemintegration.

Effektiv, självlärande och samverkande är ledord som Fredrik och hans kollegor arbetar efter, bland annat i ett projekt för att utveckla smart övervakning av maskiner i pappersindustrin med hjälp av maskininlärning och språkteknologi.

Fredrik uppskattar tillvaron som forskare som mest när han handleder doktorander och när han har möjlighet att fokuserat skriva text eller datorprogram eller läsa framstående artiklar. Men de goda idéerna kommer ofta till honom när han är ute i naturen med hunden, fjällvandrar, fiskar eller jagar.

Detta videoklipp har blockerats på grund av dina cookie-inställningar.
Acceptera marknadsföringscookies eller se videoklippet på Youtube.

Fredrik Sandin

Fredrik Sandin, Professor

Telefon: 0920-493163
Organisation: Maskininlärning, EISLAB, Institutionen för system- och rymdteknik