Hoppa till innehållet
Marcus Liwicki, Luleå tekniska universitet
Marcus Liwicki, professor i maskininlärning och vicerektor i tillämpad AI vid Luleå tekniska universitet. Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Universitetet utser vicerektor för tillämpad AI

Publicerad: 6 december 2021

Luleå tekniska universitet inrättar en vicerektor i tillämpad AI. – Vi vill att vår region ska bli ett hållbart flaggskepp inom tillämpad AI, både nationellt och på EU-nivå, säger Marcus Liwicki, professor i maskininlärning och nyutnämnd vicerektor för tillämpad AI.

Som vicerektor för tillämpad AI kommer Marcus Liwicki att synkronisera AI-arbetet vid universitets samtliga institutioner och leda universitetet mot en gemensam vision och strategi. Enligt Marcus Liwicki är siktet inställt på att Luleå tekniska universitet ska bli ett av Sveriges främsta lärosäten inom tillämpad AI.

– I framtiden kommer vi kunna erbjuda flera specialiserade masterprogram och olika möjligheter för det livslånga lärande inom ämnesområdet tillämpad AI. Vi ska attrahera nationell och internationell finansiering och spela en nyckelroll när det gäller att locka framstående AI-forskare och innovatörer norrut.

Luleå tekniska universitets rektor Birgitta Bergvall-Kåreborn håller med:

– Att tillsätta en vicerektor för tillämpad AI signalerar såväl internt som externt, att universitetet betraktar det här ämnet som mycket viktigt för hela universitetet, säger Birgitta Bergvall-Kåreborn.

Mångårig kompetens

Det finns redan en rad aktiviteter och forskning relaterat till AI vid Luleå tekniska universitet, inom skilda ämnesområden som till exempel gruvdrift, hälsa, entreprenörskap, underhållsteknik och robotik.

– Vi har en kärna av forskargrupper som arbetar med grundläggande AI-forskning, dussintals forskargrupper som arbetar med tillämpad AI och hundratals forskare som tillämpar AI i sina forsknings- och innovationsprojekt. Och forskningen i sin tur bedrivs i nära samverkan med mer än 100 partners från industrin, säger Marcus Liwicki.

Tillsammans med RISE äger Luleå tekniska universitet också ett av Sveriges största beräkningskluster av grafikprocessorer. Inom utbildning har universitetet en civilingenjörsutbildning i tillämpad AI och ett internationellt masterprogram i tillämpad AI.

Inrättandet av en vicerektor är ett av många strategiska steg mot en koncentration av universitetets samlade kompetens inom tillämpad AI och satsningen leds av Institutionen för system- och rymdteknik. Förutom att skapa ett internt kluster, syftar investeringen till att skapa nya samarbeten och att utöka förståelsen för hur och till vad vi kan använda AI idag och i framtiden.