Timo Tossavainen
Timo Tossavainen. Foto: Lars Andersson Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Ny ämnesföreträdare vill bygga broar

Timo Tossavainen lämnade tidigare i år arbetet på University of Eastern Finland i Savonlinna för tjänsten som ny ämnesföreträdare och professor i matematik och lärande på Luleå tekniska universitet. De främsta skälen till flytten var den mångfacetterade professuren och en gränsöverskridande forskningsmiljö.

– Jag lockades av flera orsaker men den främsta är att professuren är i matematik och didaktik – inte bara matematik eller matematikdidaktik. Jag är disputerad i matematik men har också blivit mer och mer intresserad av lärande ur ett beteendevetenskapligt perspektiv. Min styrka är att jag vet vad forskning är både i matematik och lärande. Det är olika världar men matematiker och forskare inom pedagogik – samt andra ämnen – kan hitta gemensamma intressen. Alltså hoppas jag kunna bygga broar mellan forskarna i olika ämnen, säger Timo Tossavainen.

Ett språk av tänkande

Sverige, liksom Finland, har problem med att locka blivande lärare till matematik och naturvetenskap. En svårlöst problematik men Timo Tossavainen tror att en ny syn på matematikundervisning kan vara en del av lösningen.

– Matematik är ett språk av tänkande och var och en borde vara intresserad av att utveckla sina tankekunskaper. Ett problem i matematikundervisning är att man koncentrerar sig för mycket på att lösa en rad räkneuppgifter fast det skulle vara mer spännande och nyttigare att undersöka hur många olika sätt det finns att lösa ett problem – och hitta ett överraskande sätt till!

Vilka forskningsfrågor vill du jobba med under din tid på Luleå tekniska universitet?

– Till exempel med utvecklingen av nya läromedel och pedagogik i digitala inlärningsmiljöer. I matematik är det särskilt svårt att utnyttja den potential som datorer har, i och med att det är svårt att skriva matematik på datorer. Jag värdesätter de traditionella sätten att studera men det måste också finnas förnuftiga sätt att använda den moderna världens möjligheter för att stöda kollaborativ och interaktivt lärande av matematik.

Med sig till Luleå tar Timo sin fru Anne, som också är matematiklärare, samt deras tre barn.

Timo Tossavainen

Tossavainen, Timo - Professor, Ämnesföreträdare för matematik och lärande

Organisation: Matematik och lärande, Pedagogik språk och Ämnesdidaktik, Institutionen för konst, kommunikation och lärande