Hoppa till innehållet
Mårten Fexby Outokumpu Stainless
Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

”Vi flyttar hela tiden fram gränserna”

Publicerad: 1 november 2018

Mårten Fexby arbetar som teknikchef på varmbandverket vid Outokumpu Stainless i Avesta. Han brinner för sitt arbete och berättar här om vad det är som gör det så intressant. Han kommenterar också det stora behovet av metallbearbetare i den svenska stålindustrin.

Vilka arbetsuppgifter har du?

– Jag leder och utvecklar bearbetningsprocesserna på varmbandverket för att optimera material- och produktegenskaper, minimera miljöpåverkan, maximera produktivitet och säkerhet och trivsel.     

På vilket sätt bidrar ditt arbete till att skapa en bra slutprodukt?

– Jag och min grupp flyttar hela tiden fram gränserna, genom processutveckling skapar vi förståelse mellan orsak och verkan. Därefter implementerar vi processförändringar vilka skapar finare ytor, bättre kanter, mer gynnsamma spänningstillstånd, mindre energibehov och helt enkelt möjlighet att tillverka svårare produkter.  

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Att jag och mina medarbetare, från ett vitt papper, tillsammans kan skissa och lösa svåra problem i etapper. Jag älskar att förstå och upptäcka orsak och verkansamband. Jag är mycket intresserad och fascinerad av formningen av stål och kopplingen till materialegenskaperna. Vi är väldigt prestigelösa och väldigt intresserade av att lösa svåra problem. Jag gillar blandningen av ”high tech” och ”low tech”, till exempel då material- eller styrtekniskt avancerade saker kombineras med operatörers fingertoppskänsla. 

Vad tror du om det framtida behovet av ingenjörer inom metallbearbetning?

– Det finns idag ingen utbildning för bearbetare. Svensk stålindustri måste ha bearbetare för att ligga kvar i frontlinjen.   

Har du något tips till en ingenjörsstudent som är intresserad av att arbeta inom metallbearbetning? 

– Om man fascineras av att metaller kan formas, exempelvis vid varmsmide eller en kallformningsoperation och tycker det är intressant att kunna styra materialets egenskaper. Det kan exempelvis vara kornstorlek, utskiljningar, dislokationstäthet och fassammansättningar, och vill jobba med sådant så tycker jag man ska välja bearbetning.

– Den som är intresserad får gärna kontakta mig så berättar jag mer. Jag blev intresserad av bearbetning när jag sommarjobbade på Scania och fick svarva samtidigt som det glödde. Det var intressant att både skärmaterial och att materialet som svarvades höll.