Hoppa till innehållet

10 000 °C på en sekund

Publicerad: 23 februari 2017

Gleeble 3800 är en ny toppmodern utrustning som installerats i materiallabbet vid Luleå tekniska universitet. Den ska användas för termisk-mekanisk materialprovning och simuleringar. Exempelvis kan Gleeble hetta upp ett materialprov med 10 000 °C per sekund.

– Utrustningen ger enorma möjligheter för experimentell forskning när det gäller materialprovning och processimulering. För materialprovning kan exempelvis tryck (20 ton), värme, smältning/stelning och utmattningsprov genomföras, säger Hanzhu Zhang, doktorand i materialteknik vid Luleå tekniska universitet.

– Gleeble är utrustad med ett extra kraftigt mekaniskt system och höghastighetsservoventiler för snabb respons. Hållarna för proven har hög värmeledningsförmåga för att ge hög uppvärmning och kylningshastighet. Servosystemet erbjuder exakt kontroll av alla mekaniska variabler.

Hanzhu Zhang forskar på metalliska material för tillämpningar med hög temperatur, som inom flyg- och bilindustrin.

– Att studera metallers mekaniska egenskaper i hög temperatur är av stort intresse. Gleeble kan också användas för pulvermetallurgi som kan vara till nytta för min forskning. Det är en teknik som innebär att fasta kroppar produceras utan att materialet helt smälter ihop.

I klippet nedan demonstrerar Hanzhu Zhang utrustningen genom ett test där materialprovet hettas upp med 1 000 °C på en tiondels sekund för att få en upphettningshastighet av 10 000 °C per sekund.

Inköpet av Gleeble 3800 ingår i en strategisk satsning ledd av biträdande professor Farid Akhtar med finansiering från SFF där syftet är att bygga upp infrastruktur för forskning inom termomekanik och tribologi. Mer information finns i artikeln nedan.

Detta videoklipp har blockerats på grund av dina cookie-inställningar.
Acceptera marknadsföringscookies eller se videoklippet på Youtube.

Foto: Ted Karlsson

Läs även

Taggar