Hoppa till innehållet
Foto: Ted Karlsson

"Lärarna är öppna och hjälpsamma"

Publicerad: 1 mars 2019

Joakim Sandberg från Luleå läser femte och sista året på civilingenjör internationell materialteknik. Han valde att läsa hela utbildningen i Luleå istället för att åka utomlands.

Vad fick dig att välja civilingenjör materialteknik?

– Materialteknik är väldigt brett och innehåller en bra blandning av olika grenar inom naturvetenskap och ingenjörskonst. En stor del praktisk verksamhet i labbmiljö kändes också spännande. Möjligheten att studera utomlands en längre tid var lockande även om det inte blev utlandsstudier för min del.

Vad tycker du om utbildningen?

– Det har funnits ett bra utbud av kurser att välja mellan och det finns gott om utrymme för valfria kurser så att det går att skräddarsy sin utbildning. Jag valde att läsa kurser om experimentella metoder och tribologi från maskinteknikprogrammet vilket passade min profil väldigt bra. Projektkursen sista året är utmärkt och motsvarar ett exjobb till storlek och upplägg.

Vad gör ni nu på utbildningen?

– Just nu gör jag exjobbet på Sandvik Coromant. Målet är att utveckla en ny testmetod för mäta en specifik typ av förslitning vid stålsvarvning. Jag kommer att utvärdera olika beläggningar på verktygen och se hur de påverkar förslitningshastighet och mekanismer.

Vad var det som lockade med Luleå?

– Jag är uppvuxen här men bor i Stockholm nu, det jag saknar mest med Luleå är kontrasterna med distinkta årstider. Riktig vinter med snö och bra möjligheter för vintersporter men även fin sommar med midnattssol.

Vad är det bästa med att vara student på Luleå tekniska universitet?

– Öppenheten hos lärare och personal ger dig väldigt bra möjligheter att få hjälp både inom och utanför kurserna. Jag har fått mycket hjälp med mina projekt från flera olika avdelningar. 

Hur var tiden i Frankrike?

– För mig blev det att stanna i Luleå under hela studietiden, en bidragande faktor var att jag hade väldigt bra möjligheter till extrajobb inom materialteknik här.

Vad gör du på fritiden?

– På fritiden blir det en blandning av sporter så som längdskidåkning, kajakpaddling och styrkelyft men även andra intressen som ölbryggning och foto. Det är viktigt att kunna koppla av emellanåt. 

Vad vill du jobba med i framtiden?

– Jag har fått anställning på Sandvik Coromant och kommer att fortsätta här efter examen, det känns väldigt spännande och mina uppgifter liknar vad jag har jobbat med i projekt under sista åren på utbildningen.

Har du något råd till den som funderar på att söka civilingenjör materialteknik?

– Det finns mycket roligt att hitta på utanför studierna men se till att lägga ner mycket tid på studierna i starten, det kan kännas tungt i början men lättar när studietekniken faller på plats.