Hoppa till innehållet
Foto: Ted Karlsson
Stephane Francois, forskare i tillämpad fysik vid Luleå tekniska universitet. Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Uppmärksammad artikel om gravitation

Publicerad: 9 juni 2017

Fysikerna Johan Hansson och Stephane Francois vid Luleå tekniska universitet har tilldelats Honorable Mention Award av Gravity Research Foundation. Utmärkelsen får de för sin artikel som handlar om hur man ska kunna testa gravitation kvantmekaniskt.

– Det är väldigt roligt att vi får det här hedersomnämnandet, särskilt med tanke på att så många världsberömda fysiker uppmärksammats av stiftelsen genom åren. Det är ett erkännande för att den forskning vi bedriver vid Luleå tekniska universitet håller hög klass, vilket ger ytterligare motivation och inspiration, säger Johan Hansson, professor i tillämpad fysik vid Luleå tekniska universitet.

Gravity Research Foundation är en prestigefylld stiftelse som bildades 1948 i USA och som har till uppgift att öka förståelsen för gravitation, som än idag är den minst förstådda kraften fundamentalt sett. Varje år prisar stiftelsen fem artiklar och ger även andra arbeten ett hedersomnämnande, ett så kallat Honorable Mention Award, som i detta fall.

– Vår artikel handlar om att visa på experiment som kan undersöka gravitationens kvantbeteende. En eventuell lösning är att sätta upp ett makroskopiskt system på grundnivå så att det uppträder som en enda atom. Sedan gäller det att undersöka hur förändringar sker via gravitationsväxelverkan med ett annat system. Ingen har tidigare kunnat visa på hur man med hjälp av existerande teknik skulle kunna testa gravitation kvantmekaniskt, säger Stephane Francois, forskare i tillämpad fysik vid Luleå tekniska universitet. 

Artikeln har titeln Testing Quantum Gravity och går att läsa via länken nedan.

Kontakt

Stephane Francois

Francois, Stephane - Doktorand

Organisation: Tillämpad fysik, Materialvetenskap, Institutionen för teknikvetenskap och matematik
Telefon: 0920-492083
Johan Hansson

Hansson, Johan - Professor

Organisation: Tillämpad fysik, Materialvetenskap, Institutionen för teknikvetenskap och matematik
Telefon: 0920-491072

Taggar