316L stainless steel designed to withstand intermediate temperature
Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

AM Rostfritt Stål

Publicerad: 7 mars 2018

Hög temperaturkarakterisering av tillsatsproducerat rostfritt stål

Den höga kylningshastigheten och asymmetriska termiska gradienter som införs i bearbetade legeringar (rostfritt stål, 316L, 2507 och 420 grader) via selektiv lasersmältning (SLM) kan effektivt skräddarsy mikrostrukturen, ställa in kemi och förbättra den mekaniska prestandan hos stål. Emellertid kan icke-jämviktsmikrostrukturen och sammansättningen av SLM-bearbetade stål påverka användningen av dessa stål under hög temperatur och spänning. Termomekanisk behandling kan illustrera och studera effekten av värmebehandling på kemisk, mikrostrukturell, fysisk stabilitet och mekanisk prestanda av stålmaterial.

Min forskning fokuserar på förbättring och skräddarsyddhet av före tillsatsframställda legeringar (stålkvaliteter 316L, 2507 och 420) med hjälp av Gleeble 3800 termomekanisk simulator för att öka servicetemperaturen och expandera applikationsfälten hos dessa legeringar, varefter jag utför detaljerad analys som korrelerar mekanisk prestanda med mikrostruktur och materialkemi.

I ett projekt konstruerades 316L rostfritt stål som stod överens med 800 ° C temperatur under spänning och temperatur med över 400 MPa total styrka och 20% förlängning designades och utvecklades och mikrostrukturen och kemisk stabilitet studerades. Fig. 1 visar den mekaniska prestandan hos 316L vid 800C temperatur och relaterad mikrostruktur. I ett annat projekt rapporterades en ny tillväxtmekanism i 316L rostfritt stål vilket förhindrar onormal korntillväxt upp till temperaturer så höga som 1100 ° C. För närvarande genomgår studeras det mekaniska beteendet vid bildandet av starka och hårdduplexa rostfria stål med hög koncentration av mikrokomponenter och intermetallisk sigma-fas efter värmebehandling vid höga temperaturer (900 ° C och 1200 ° C).

Taggar