Konferens i Luleå för ledande aktörer inom medicinteknik

Publicerad: 19 oktober 2022

Första veckan i oktober samlades ledande aktörer inom svensk medicinteknik i Luleå. Konferensen Medicinteknikdagarna lockade flera hundra deltagare för kunskapsutbyte, nätverkande, samverkan och fortsatt utveckling av medicintekniken.

Medicinteknikdagarna arrangerades av Svensk Medicinteknisk Förening (MTF) för artonde året i rad, denna gång med Luleå tekniska universitet och Region Norrbotten som lokala värdar. Här träffades den medicintekniska ingenjörskåren, forskare, företag, experter, myndigheter, patientföreträdare, samt representanter för hälso- och sjukvården. Över 45 utställare och närmare 300 deltagare samlades i Kulturens hus under ett par intensiva dagar.

– Det var väldigt roligt att intresset var så stort och att vi hade så många besökare. Det var en mycket inspirerande stämning och hög kvalitet på både föreläsningar och presentationer, säger Fredrik Nikolajeff, professor i medicinsk teknik vid Luleå tekniska universitet och ordförande för MTF.

Deltagarna kunde lyssna till framåtblickande föreläsningar, ta del av nya medicintekniska lösningar som skapar nytta i vården, aktuell forskning på området, leverantörspresentationer, och mycket mer.

Vård på distans och bli världsledande inom livsvetenskap

Bland föreläsare fanns bland annat Mathias Ekman, ansvarig för digital hälsa på Microsoft i Norden, som pratade om datadriven sjukvård och vad som krävs för att bli världsledande inom livsvetenskap i en digital tidsålder, och Molly Stevens, avslutningstalare från Imperial College London, som presenterade nya typer av biomaterial och ultrakänslig diagnostik.

Ett tema för årets kongress var vård på distans och den omställning som påbörjats kring god och nära vård för att möta framtidens behov inom hälso- och sjukvården. Även patientperspektivet och personcentrerad vård har belysts under kongressen. Dessutom har MTF:s nyinrättade vetenskapliga råd, bestående av flera framstående yngre svenska medicintekniska forskare, lyft fram internationella trender. Maria Asplund, gästprofessor i medicinsk teknik vid Luleå tekniska universitet, ingår i detta vetenskapliga råd och var även ordförande i programkommittén för konferensen.

Dörröppnare för nya kontakter

Forskare från en mängd lärosäten medverkade för att presentera sin forskning, däribland Joel Wahl, Vaibhav Sharma, Oliya Abdullaeva och Kerstin Ramser från Luleå tekniska universitet.

– Det har varit otroligt värdefullt och efterlängtat att återigen få träffas fysiskt och utbyta idéer. När jag föreslog att förlägga konferensen till Luleå tyckte styrelsen för MTF att det lät spännande, och jag tror att många deltagare var positivt överraskade över allt som händer här. En stor konferens hjälper till att sätta Luleå tekniska universitet på kartan, både som innovativt universitet och när det gäller medicinsk teknik, och kan även vara en dörröppnare för nya kontakter, säger Fredrik Nikolajeff.