Hoppa till innehållet

Vissa områden inom Parkinsons sjukdom mindre utforskade

Publicerad: 23 juni 2022

I en ny studie har forskare från Luleå tekniska universitet undersökt Parkinsons sjukdom.
– Vi fann att ett område som är mindre studerat är förändringarna av jonkanaler/gap junctions som stör jonjämvikten i olika hjärnceller och därmed resulterar i Parkinsons sjukdom, säger Vaibhav Sharma, postdoktor och Fredrik Nikolajeff professor.

Omkring 6 miljoner människor drabbades av Parkinsons sjukdom i världen under 2016, en trefaldig ökning jämfört med år 1990. I Sverige får cirka 2000 personer varje år diagnosen.
– Antalet diagnostiserade i Parkinsons sjukdom ökar kontinuerligt, det resulterar i en enorm belastning på våra sjukvårdssystem och för familjemedlemmar, säger Vaibhav Sharma, en av de ledande författarna till detta arbete.

Flera faktorer

Det aktuella arbetet är en översikt över mekanismer, orsaksfaktorer och aktuella behandlingsmetoder för denna dödliga sjukdom.
– Trots att det i vissa fall är associerad genetik finns det ett antal andra faktorer som kan orsaka Parkinsons sjukdom. Ett område som är mindre studerat är förändringar av jonkanaler som kan störa jämvikten i det centrala nervsystemet, säger Fredrik Nikolajeff, professor i medicinsk teknik, som har handlett arbetet.

Publicerad artikel

Den vetenskapliga artikeln om forskningen publicerades den 1 juni i tidskriften npJ Parkinsons sjukdom.
Arbetet var ett resultat av ett samarbete mellan Luleå tekniska universitet och All India Institute of Medical Sciences i New Delhi. Samarbetspartnern från Indien, Saroj Kumar, är adjungerad lektor vid universitetet och utvecklar nya strategier för tidig diagnos av olika neurodegenerativa sjukdomar.
Vaibhav Sharma är postdoktor i Nikolajeff-gruppen och arbetar för närvarande med att utarbeta nya strategier för molekylär diagnos som kan upptäcka sjukdomar i tidigt stadium, innan fysiska symptom börjar dyka upp.

Fredrik Nikolajeff

Fredrik Nikolajeff, Professor tillika ämnesföreträdare

Telefon: 0920-492904
Organisation: Medicinsk teknik, Omvårdnad och medicinsk teknik, Institutionen för hälsa, lärande och teknik
Vaibhav Sharma

Vaibhav Sharma, Postdoktor

Telefon: 0920-493831
Organisation: Medicinsk teknik, Omvårdnad och medicinsk teknik, Institutionen för hälsa, lärande och teknik