Hoppa till innehållet
MKV

Medie- och kommunikationsvetenskap

Medie- och kommunikationsvetenskap är ett nytt och spännande forskningsämne vid Luleå tekniska universitet. Med en bas i ämnets traditionella samhällsvetenskapliga och humanistiska övergripande perspektiv finns en riktning mot medierna och medieproduktionens förändring i ett alltmer föränderligt medielandskap. Här sätts ett fokus på vilka nya förutsättningar som uppstår både för producenten, innehållet och användarna av dagens och framtidens medier.

Idag består Medie- och kommunikationsvetenskapen vid Luleå tekniska universitet av ett litet men sammansvetsat forskarlag. Forskningen bedrivs i samarbete med andra forskare såväl nationellt som internationellt med bland annat seminarier, medverkan på nationella och internationella konferenser och ett större EU-projekt där vi har ett transnationellt nätverk inom forskningen och med branschen.

Forskningen som bedrivs inom Medie- och kommunikationsveteskap har en inriktning mot nya och digitala medier, deras påverkan på vår förståelse av platser såsom förändringar av det rurala och urbana rummet och hur människor får medverka som privat personer, medborgare och användare av och genom nya och gamla medieplattformar.

Forskningen och forskarutbildningen inom Medie- och kommunikationsvetenskap vid Luleå tekniska universitet ger möjlighet att integrera det traditionella teoretiska arbetet med ett mer praktiskt och gestaltande skapande.

Foto:  Kalle Kovacs
Tidigare student mottagare av journalistpriset Guldspaden

Radiojournalisten Anders Lundqvist har erhållit Föreningen grävande journalisters pris Guldspaden 2020 i kategorin etermedia lokal.

Foto: Lars Andersson
Dokumentärfilmsdag med närgånget tema

Några av Sveriges främsta dokumentärfilmare samlades på Musikhögskolan vid Luleå tekniska universitet under fredagens dokumentärfilmsdag. Årets arrangemang tog sikte på det mest personliga och hur nära vi kan gå oss själva och våra egna liv på film.

Foto: Lars Andersson
Legendar hyllades på dokumentärfilmsdag

För elfte året i rad anordnades Dokumentärfilmsdagen på Luleå tekniska universitet under lördagen. Dagen ägnades åt dokumentärfilm, med visningar, samtal och diskussioner. Årets arrangemang var det första utan initiativtagaren och tv-legendaren Eric Forsgren som avled under hösten 2018.