Hoppa till innehållet

Gruv- och berganläggningsteknik

Gruv- och bergteknik vid Luleå tekniska universitet har ett brett fokusområde och omfattar forskningsaktiviteter om grundläggande kunskaper för tillämpade applikationer inom gruv- och underjordsteknik. Utbildningen och forskningen inom gruv- och bergteknik vid Luleå tekniska universitet går tillbaka till 1971. Under 2011 blev Swebrec kompetenscenter, som fokuserar på sprängningsteknik, detonation och fragmentering, en del av ämnet bergteknik.

Ämnet Gruv- och Berganläggningsteknik vid Luleå universitet är globalt känd för sin FoU-verksamhet och innovativa lösningar på gruvproblem och har ett brett internationellt forskningsnätverk spritt över hela världen. Den nuvarande forskningsverksamheten finansieras och sponsras genom EU:s forskningsprogram, strategiska forskningsbidrag från nationella finansiärer, gemensamma bransch-statliga initiativ och projekt från industrin.

Följande forskningsområden är idag i fokus:

  • Teknik relaterad till verksamhet inom gruvdrift och underjordisk konstruktion; från enhetsoperationer till automatisering, robotisering, gruvproduktionsoptimering, Batterierdrivna fordon (BEV) och AI / maskininlärning.
  • Bergmekanik; från grundläggande hållfasthet och deformationer av berg till avancerade prediktionsmodeller och bergförstärkning
  • Sprängteknik genom Swebrecs forskning
  • Gruvseismicitet
  • Injektering
  • Gruv- och tunnelventilation
  • Miljöpåverkan från gruv- och utvinningsaktiviteter
Rut-Sten
Rut & Sten Brands Stiftelse utlysning 2023

Utlysning av Ruts resestipendium till minne av Rut Brand, Stiftelsen Rut och Sten Brands fond för Bergteknikens främjande, riktar sig i första hand till kvinnliga studenter och doktorander samt yngre kvinnliga forskare (med minst doktorsexamen) inom Gruv- och berganläggningsteknik på Luleå tekniska universitet.

Vimbainashe Dzimbanhete och Michelle Dossey Foto: Simon Eliasson
”Vi satsar och utbildar kompetens för den gröna omställningen”

När världen genomför den gröna omställningen behövs både forskning och utbildning. För gruvnäringen har Luleå tekniska universitet byggt upp Swedish School of Mines. Här ingår forskning som sträcker sig längs hela mineral- och metallkedjan, samt flera master- och civilingenjörsutbildningar och en internationell kandidatutbildning.

Bernardo Ribeiro Filizzola Foto: Richard Renberg
"Programmet är utmärkt!"

Möt Bernardo Ribeiro Filizzola från Brasilien. "Möjligheten att vara i kontakt och utveckla arbete med praktiska problem från gruvindustrin är det jag gillar mest med programmet."

Swebrec
Swebrec

Swebrec tillhör avdelningen för geoteknologi vid Institutionen för samhällsbyggnad och naturresurser.

Complab LTU
MCE-laboratoriet

Luleå tekniska universitets största laboratorium med ett brett verksamhetsområde.

Swebrec
Bergmekanisk provning

Skjuvrigg, Triaxkärl och utrustning för utdragsprovning av bergbult.

Artikel i tidskrift
Ghorbani. Y, Nwaila. G, Zhang. S, Bourdeau. J, Cánovas. M, Arzua. J, et al.
Resources policy, Vol. 80
International Journal of Mining and Geo-Engineering, Vol. 56, nr. 1, s. 53-60
Rapport
Saiang. D, Idris. M, Nordlund. E
Hitta fler i publikationsdatabasen , Öppnas i nytt fönster/flik