Från geologi till gruvdesign

Publicerad: 25 maj 2022

I en interdisciplinär workshop möttes forskare från olika forskningsämnen och företagsrepresentanter för att diskutera gruvnäring ur olika perspektiv. De flesta, över 40 personer, deltog on-line.

Först ut var Tobias Bauer, geolog från Luleå tekniska universitet inom ämnet malmgeologi, som berättade hur malmen i framförallt norra Sverige uppkommit, formats och deformerats under miljontals år.

– Det är alltid spännande att träffa forskare från andra men snarlika forskningsämnen. Vi studerar samma berg och berggrund, men med helt olika utgångspunkter och perspektiv, säger Tobias Bauer som också hoppas på samarbeten över ämnesgränserna.

Bland inbjudna föreläsare återfanns representanter från bland annat Boliden och LKAB. David Saiang, biträdande professor inom gruv- och berganläggningsteknik vid Luleå tekniska universitet, avslutade med en föreläsning om alternativa gruvbrytningsmetoder.

– LKABs gruva i Svappavaara utreds nu för en eventuell övergång från dagbrott till  underjordsbrytning av miljömässiga skäl. Vi har därför en doktorand som just nu undersöker vilka metoder som skulle fungera bäst för malmkroppen i Svappavaara miljömässigt och ekonomiskt. En hybrid av olika metoder kan bli resultatet, säger David Saiang, som var initiativtagare till denna workshop.

Denna workshop arrangerades av forskargruppen inom gruv-och berganläggningsteknik vid Luleå tekniska universitet och finansierades av SUN, naturresurser för en hållbar samhällsomvandling.

David Saiang

David Saiang, Biträdande professor

Organisation: Gruv- och Berganläggningsteknik, Geoteknologi, Institutionen för samhällsbyggnad och naturresurser