Äras med stjärna på Piteås walk of fame

Publicerad: 18 december 2018

Erik Westberg, dirigent och professor vid Luleå tekniska universitet, tilldelades nyligen en stjärna på gågatan i Piteå. Likt den mer kända Hollywood Walk of Fame är stjärnorna i centrala Piteå vikta åt personer som gjort stora avtryck i respektive bransch. Med skillnaden att alla har en koppling till staden.

– När man ser alla stjärnor på gågatan, som till exempel Mikael Renberg och Bo Kasper Sundström, då blir man varse att man har fått bli en del av idel artister på olika områden, säger Erik Westberg som varit en del av stadens kulturliv i snart 30 år.

Undervisar i kördirigering och körsång

Ursprungligen från Stockholm påbörjade Erik sin relation till Piteå 1990 då han anställdes på Musikhögskolan vid Luleå tekniska universitet, där han undervisar i kördirigering och körsång. Han har rönt stora framgångar med Musikhögskolans kammarkör samt sin egen vokalensemble och valdes 2008 in i Kungliga Musikaliska akademien. Förutom honom själv tilldelades även Hanna Öberg, OS-guldmedaljör och årets vinnare av Bragdguldet, en plats på Piteås eget walk of fame.

– Hanna Öberg är ju en idrottare av världsformat som lyckas när det verkligen gäller. Att få en stjärna tillsammans med henne – det är stort! konstaterar Erik Westberg.

Kreativ stad

I dag har Erik Westberg ett permanent boende i Piteå och efter snart trettio år i staden känner han att Musikhögskolan och Piteå är hemma för honom.

– Piteå är en härligt kreativ stad. Jag njuter av att ha mitt hem här och att arbeta på Musikhögskolan med världens bästa studenter och kollegor.

Erik Westberg

Westberg, Erik - Professor

Organisation: Musikalisk gestaltning, KKL Musik, medier och teater, Institutionen för konst, kommunikation och lärande
Rum: E105 - Piteå»