Belönas för sin körkonst

Publicerad: 28 november 2016

Erik Westberg, professor vid universitetet, tilldelades Norrbottens läns landstings Heders- och förtjänststipendium vid den årliga Rubus Arcticus-ceremonin.

– Det är naturligtvis mycket hedrande och det går inte att komma ifrån känslan av lycka och glädje, säger Erik Westberg.
Rubus Arcticus är ett av Sveriges största konst- och kulturstipendier på totalt 400 000 kronor, som fördelas på fyra stipendier – från bildkonst till dans, teater till litteratur. Vid prisceremonin utdelas även stipendium för idrott, idrottsledare och ett Heders- och förtjänststipendium.

Ger svenska tonsättare en röst

Erik Westberg är en av Sveriges mest hyllade kördirigenter och har varit verksam som lärare på Musikhögskolan vid Luleå tekniska universitet sedan 1990. I motiveringen beskrivs han som en central kraft i det norrbottniska musiklivet som genom sin egen vokalensemble och Musikhögskolans kammarkör gett svenska tonsättare – inte minst de norrbottniska – en röst som burit deras musik till jordens alla hörn. Ord som Erik Westberg upplever aningen omtumlande.

– Är det mig de talar om? tänkte jag. Men inser att det faktiskt är sant. Det är väl bara Antarktis som jag inte turnerat i – det blir nästa projekt, berättar den lycklige stipendiaten som drivs av en okuvlig passion för körsång.

– Att skapa musik tillsammans med andra, nyfikenhet och lusten att utforska ny musik, är en stark drivkraft. Att dessutom få möta publik nationellt och internationellt, kan det bli bättre?

Fortsätter förverkliga drömmar

Stipendiet är självklart att betrakta som en stor uppmuntran för Erik Westbergs kulturella gärning, men påverkar inte hans framtida engagemang inom körkonsten.

– Jag kommer att fortsätta arbetet med körkonst även framgent, oavsett priset eller inte. Men förstås är det en sporre att fortsätta att förverkliga drömmar som till exempel bildandet av den första professionella kören norr om Stockholm, säger Erik Westberg som redan vet vad han ska göra för prissumman på 50 000 kronor.

– Jag tror det blir ett inköp av ett konstverk till min lya i Stockholm. Något att se och glädjas åt.

Erik Westberg

Westberg, Erik - Professor

Organisation: Musikalisk gestaltning, KKL Musik, medier och teater, Institutionen för konst, kommunikation och lärande
Rum: E105 - Piteå»