Petter Sundkvist
Petter Sundkvist, professor i musikalisk gestaltning, Luleå tekniska universitet. Foto: Emma Bergström Wuolo

Dirigenten – en lyssnande dynamo

Publicerad: 6 oktober 2014

Säg dirigent och många tänker på en person som viftar med händerna i luften framför en orkester. Men dirigering är mer än så och bland dirigenterna växer nu en ny typ av ledare fram. Det kvällsföreläser professor Petter Sundkvist om på Vetenskapens hus 7 oktober.
– Hur man rör händerna är nästan den minsta delen, säger Petter Sundkvist.

Den traditionella bilden av demondirigenten är på väg bort. I stället ägnar sig allt fler dirigenter åt modernt ledarskap.

– Vad är ledarskapet framför en riktigt bra orkester? Jo, dirigenten är en slags dynamo, en samlande kraft som lika mycket lyssnar som instruerar, säger Petter Sundkvist.

Dubbelt lyssnande

Han menar att en bra dirigent måste lyssna både inom sig och på orkestern. Dirigenten själv har lärt sig verket som ska spelas och har en klar bild av hur det ska låta. Men när orkestern spelar låter det på ett helt annat sätt. kan det ibland låta annorlunda.

– Istället för att stanna och rätta till kanske du tänker “oj vad intressant”. Det är ett medskapande där du som dirigent får otroligt mycket tillbaka.

Att lära sig hantera det dubbla lyssnandet och att släppa på kontrollen tar lång tid. Petter Sundkvist har själv gjort den resan.

– Jag tror att jag har förändrats mycket som dirigent genom åren. En ung dirigent kanske är mer bunden av sina egna föreställningar. Men försöker du kontrollera en orkester för hårt stegrar den i protest.

Överförs mellan generationer

Föreläsningen handlar också om dilemmat att som dirigent verka inom ett universitet. Det finns nästan inget bevarat i skriftlig form från de första dirigenterna. Kunskapstraditionen är muntlig.

– Vi är de sista hantverkarna i en egentlig mening. Det är mästare och lärling. Jag hoppas att mina mästare ansåg att jag var bra nog att få ta hemligheterna med mig, men vissa saker går förlorade mellan generationerna och andra tillkommer.

Dirigering i en traditionell mening har funnits i ungefär 200 år, men att arbeta med kroppsspråk och hållning har människor gjort under tusentals år.

– Det finns faktiskt vissa likheter mellan dirigering och vissa kampsporter, det kommer jag att berätta om under föreläsningen.

Om Petter Sundkvist

Dirigenten Petter Sundkvist har en bred repertoar som sträcker sig från de stora klassikerna till nutida musik. Han har genomfört mer än 100 uruppföranden och 30-tal operaproduktioner. Han har varit chefsdirigent för kammarorkestern Musica Vitae, förste gästdirigent med Gävle symfoniorkester och Svenska Kammarorkestern. Sundkvist har framträtt med alla de stora svenska orkestrarna, och symfoniorkestrar i hela Skandinavien, Tyskland, Ryssland, Island, Italien, Slovakien, Nederländerna och Storbritannien. År 2003 utsågs Petter Sundkvist till professor i orkesterdirigering vid Luleå tekniska universitet.

Petter Sundkvist

Petter Sundkvist, Professor

Organisation: Musikalisk gestaltning, KKL Musik, medier och teater, Institutionen för konst, kommunikation och lärande