Erik Westbergs kör inviger riksdagsåret

Publicerad: 5 augusti 2016

Erik Westerbergs Vokalensemble får äran att framträda vid riksmötets öppnande i Sveriges riksdag den 13 september. Erik Westberg, professor vid Luleå tekniska universitet, ser fram emot att inviga riksdagsåret.

– Det är naturligtvis mycket hedrande och förstås ett viktigt tillfälle att manifestera körsång med norrbottniska förtecken, säger Erik Westberg.

Tydlig koppling till universitetet

Erik Westbergs Vokalensemble bildades 1993 och består av 20 sångare. Ensemblens medlemmar är verksamma som solister, kyrkomusiker och musiklärare och kommer från norra Sverige och Finland. Vokalensemblen har också en mycket tydlig koppling till Luleå tekniska universitet och verksamheten vid Musikhögskolan.

– Vokalensemblen är mitt instrument för konstnärligt utvecklingsarbete vid universitetet. Repetitionsarbetet sker på Musikhögskolan och vi har mycket nära samarbete med både kolleger och studeranden, berättar Erik Westberg.

Önskat svensk körlyrik

Till invigningen av riksdagsåret har riksdagen önskat att få höra svensk körlyrik och trots det högtidliga tillfället kommer Erik Westberg att förbereda sin vokalensemble på samma sätt som inför varje konsert.

– Det är klart att då radio och tv finns på plats, förutom riksdagens ledamöter och övriga hedersgäster, så måste programmet vara genomtänkt och sjunget med excellens. Men man har alltid ansvar för att publiken får den bästa upplevelsen oavsett numerär och plats där framträdandet sker, säger Erik Westberg.

Riksdagens öppnande (eller riksmötets öppnande som det heter efter 1974) sker den 13 september och markerar början av Sveriges riksdags arbetsår efter sommaruppehållet.
På kvällen samma dag, ger ensemblen en konsert i Storkyrkan. Vid framträdandet kommer också accordeonisten David Wahlén, utbildad vid Luleå tekniska universitet, att musicera tillsammans med vokalensemblen.

Kontakt: Erik Westberg, professor i musikalisk gestaltning vid Luleå tekniska universitet 070-516 26 25, erik.westberg@ltu.se